För en villa i Skellefteå, Malå eller Norsjö med 20 ampers säkring som använde 2 500 kilowattimmar i december blev den totala kostnaden för el hos Skellefteå Kraft 8 600 kronor. Under december 2021 var den kostnaden drygt 3 500 kronor. Sanna Lundström, affärsområdeschef på Skellefteå Kraft, säger att under december 2022 hade företaget sitt högsta elpris någonsin.
– Det är jättetufft för väldigt många av våra kunder som faktiskt får svårt att betala avgifterna. Vi hoppas att priserna ska sjunka, säger hon och fortsätter:
– Det är omvärldsfaktorerna som påverkar priset mer än någonsin. Det är både den ekonomiska återhämtningen efter pandemin, kriget i Ukraina och gasbristen i Europa.
Men de faktorerna har funnits i över ett år, varför skjuter priserna i höjden just nu?
– Priset sätts alltid efter tillgång och efterfrågan. Det är klart att i december så förbrukar vi mer energi, säger hon.
Av de tidigare nämnda 8 600 kronorna består 1 700 kronor av elnätskostnaden och 6 900 kronor består av det så kallade elhandelspriset. Elhandelspriset avgörs av medelkostnaden för el den månaden. Elnätskostnaden är den avgift som du behöver betala för att vara kopplad till Skellefteå Krafts elnät.
Företaget håller nu på att förbereda sig på att få in fler samtal från missnöjda kunder.
– Vi har höjt vår personalstyrka och utbildat medarbetare på andra avdelningar för att kunna hjälpa till så att vi ska ha så många som möjligt som kan svara på kundernas frågor. Sedan har vi också gått en utbildning under hösten för det blir ganska tunga samtal. Så vi utbildar personalen i hur man bemöter människor i kris, säger Sanna Lundström och fortsätter:
– Det är kunder som ringer in som antingen kan vara väldigt arga eller så kan de vara riktigt ledsna. För många har inte råd att betala räkningen.
Finns det någon chans att kunder kan komma att byta elhandelsbolag?
– Det kan absolut hända men det här händer i hela landet. Så det gäller alla elhandelsbolag, säger hon.
Sverige är indelat i fyra olika elprisområden och det betyder också att de prissätts olika. De två nordligaste prisområdena SE1 och SE2 brukar följas åt och de två övriga i söder, SE3 och SE4, brukar ligga betydligt högre med en övervikt för det sydligaste elprisområdet SE4.
För att elpriset i söder ska kunna hållas i schack är de beroende av billig elproduktion i norr. Där är vattenkraft och vindkraft de billigaste kraftkällorna. När de tryter tvingas elmarknaden att koppla in betydligt dyrare elproduktion i söder. En allmän minskad tillgång på el trissar också upp priserna i norr eftersom priset som elbolagen betalar för el sätts på den nordiska elbörsen Nordpool utifrån den dyraste elproduktionen i landet.
Mycket av det höga elpriset i Västerbotten under december månad går alltså att härleda till en låg elproduktion i landet. Elpriset under förra månaden har bland annat påverkats av bortkopplade kärnkraftverk, vindkraftverk som stått stilla när det inte blåser och isläggning vid vattenkraftverk som lett till att vattenkraften inte kunnat gå för fullt under december månad.
Men det finns andra faktorer som styr elpriset i norr. En sak är att överföringskapaciteten i de stora kraftledningarna söderut varit högre än tidigare under december månad. Det betyder att mer elström kunnat transporteras söderut än tidigare och i dessa lägen blir det mindre skillnad i elpris mellan norr och syd. Ansvaret för att elströmmen ska kunna flyta fritt söderut ligger på det statliga affärsverket Svenska kraftnät som också är systemansvarig myndighet.
– Jämfört med 2021 så har överföringskapaciteten varit högre i våra ledningar. Det beror på olika saker som nya flöden och utbytta ledningar. Vi gör återkommande inventeringar för att på olika sätt kunna öka kapaciteten i våra ledningar, säger Patrick Svensson, pressansvarig på Svenska kraftnät.