Fallen av kikhosta har stigit kraftigt i hela landet, det senaste året. Från 140 fall 2023 till över 2 500 i fjol. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.
– Man vet inte med säkerhet vad det beror på, men det kan hänga ihop med att vi under pandemin utsattes mindre för den här bakterien som då inte kunde spridas på samma sätt som den brukar. Nu har vi en större mottaglighet i befolkningen, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.
Västerbotten hade ju en topp 2019 också, finns det fler förklaringar?
– 2019 hade vi 62 fall så trots att det var en hög siffra så konstaterades nästan dubbelt så många fall 2024.
Kikhosta är en smittsam luftvägsinfektion som kan vara farlig och till och med dödlig.
– För spädbarn kan det bli livshotande. För att skydda det nyfödda barnet rekommenderas gravida att vaccinera sig mot kikhosta efter graviditetsvecka 16. Det bildas då antikroppar som förs över till fostret i magen och som hjälper till att skydda barnet efter det har fötts, säger Maria Marklund.
Kikhosta förknippas oftast med små barn, men alla kan drabbas. Däremot slår den inte lika hårt mot alla.
– Hos den som insjuknar trots vaccination blir sjukdomen oftast lindrigare för barn och vuxna barn som vaccinerats mot sjukdomen. De som drabbas hårdast av kikhosta är spädbarn där infektionen kan bli livshotande.
Enligt Maria Marklund har trenden vänt i Västerbotten och antalet smittade sjunker sen några veckor tillbaka.