Rekonstruktion av snabbväxande företag i Skellefteå

Den 20 maj beviljade Skellefteå tingsrätt att Tidema AB i Skellefteå, med 65 anställda, får genomgå en företagsrekonstruktion. Rekonstruktören är optimistisk inför att få företaget på fötter igen.

"Flera nya kontrakt har redan tecknats med större kunder", berättar Simon Engman.

"Flera nya kontrakt har redan tecknats med större kunder", berättar Simon Engman.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2024-05-30 09:00

Nyheten i korthet

  • Skellefteå-baserade Tidema AB, en tjänsteleverantör med 65 anställda, har beviljats företagsrekonstruktion av Skellefteå tingsrätt den 20 maj. Företaget upplevde ekonomiska svårigheter efter att ha förlorat en stor kund under sommaren 2023.
  • Trots ekonomiska problem och personalnedskärningar, är rekonstruktören Simon Engman optimistisk om företagets framtid och arbetar på en rekonstruktionsplan som ska presenteras vid ett borgenärsmöte den 10 juni.
  • Engman avslöjar att sedan nyheten om rekonstruktionen blev känd, har flera intressenter uttryckt intresse för att bli nya delägare i Tidema AB, vilket kan stärka företagets ekonomiska situation.

Tidema AB, som tidigare i år nominerades som Årets Tjänsteföretag i Skellefteå vid Alvargalan, levererar bland annat olika typer av städtjänster och service i utemiljö. De har växt mycket snabbt under de senaste åren. Detta har skett organiskt, men 2022 förvärvande Tidema städbolaget Guldtillvaro med verksamhet i Skellefteå, Robertsfors och Lycksele med 17 anställda.

Rekonstruktören, advokat Simon Engman vid Advokatbyrån Kaiding, konstaterar att problemet med likviditeten uppstod när Tidema sommaren 2023 förlorade uppdrag med industriservice och byggstädning hos en stor kund med mycket kort varsel. 65 anställda arbetade då för den kunden.

– Det blev ett hårt slag för Tidema och de tvingades minska personalstyrkan från 120, som de hade i början av 2023, till 65 personer, berättar Simon Engman.

undefined
Tidema levererar bland annat olika typer av städtjänster och service i utemiljö

Förhandlingar med fackliga organisationer och minskning av personal drog ut på tiden och påverkade företaget kraftigt negativt såväl resultats- som likviditetsmässigt. Resultatet för september och oktober 2023 halverades jämfört med budget och kostnadsmassan var i det närmaste oförändrad. 

Att avveckla personal räckte inte till för att lösa alla problem och därför blev det aktuellt att söka om en företagsrekonstruktion. Företaget hade vid ansökningsdatumet den 17 maj skulder på cirka 3,5 miljoner kronor till leverantörer, men inga skatteskulder.

Den 10 juni ska det hållas ett borgenärssammanträde hos Skellefteå tingsrätt. Vid detta möte kommer rekonstruktören att presentera en rekonstruktionsplan. I den beskrivs de åtgärder som behövs för att uppnå lönsamhet. Vid tingsrättens borgenärssammanträde beslutar tingsrätten om rekonstruktionen ska fortsätta eller inte. 

– Jag har stora förhoppningar om att vi kan gå vidare med rekonstruktionen. Min bedömning är att Tidema har goda förutsättningar att bli lönsamt igen. Flera nya kontrakt har redan tecknats med större kunder, berättar Simon Engman, som konstaterar att Tidema är en väletablerad och välkänd aktör i sin bransch.

Tankar finns också på att få in fler delägare för att få mer ekonomiska muskler.

– Efter att rekonstruktionen blev känd har flera intressenter hört av sig kring möjligheten att gå in som nya delägare.

Tillsammans med ledningen för företaget arbetar nu rekonstruktören med att genomlysa företaget för att se vilka möjligheter det finns till effektivisering av verksamheten och om det finns avtal som man kan omförhandla.

– Sommaren är en högsäsong för Tidema, bland annat med gräsklippning, så det är fullbeläggning för personalen i dagsläget, berättar Simon Engman.

Den snabba tillväxten inleddes under verksamhetsåret 2019/2020 när omsättningen landade på cirka 2,3 miljoner kronor och företaget hade då 2 anställda. 2023 omsatte Tidema cirka 54,3 miljoner kronor och uppvisade en förlust på cirka 1,2 miljoner kronor. Under 2023 flyttade företaget in i en större lokal på Hedensbyn anpassad för den växande personalstyrkan 

Tidema grundades 2003 av 18-årige Niklas Lundgren som ett åkeri. Han är vd och på företagets program står fortfarande transporter. Företaget erbjuder även mark- och anläggningstjänster, mekanikjobb, bemanning och försäljning från kaffe- och varumaskiner, men fokus ligger på industriservice och städjobb av olika slag.

Företagsrekonstruktion

Företagsrekonstruktion innebär ett förfarande där en juridisk person, som bedöms ha en god affärsidé men som av någon anledning har råkat i ekonomiskt trångmål, kan rekonstrueras utan konkurs. Om tingsrätten beviljar rekonstruktion utses en rekonstruktör. Rekonstruktion beviljas normalt för en period om tre månader och kan därefter förlängas med upp till tre månader åt gången men aldrig till mer än tolv månader.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!