I fredags blev renoveringen av operationsavdelningen på Skellefteå lasarett färdig. Det var 1,5 år sedan totalrenoveringen startade och Norran har tidigare berättat att verksamheten har kunnat fortsätta som vanligt, trots byggarbetet.
Stort renoveringsprojekt krävde stora kuvöserNu står de nio operationssalarna klara. De har fått nya ljusa ytskikt, operationsbord och belysning. Ventilationen har också förbättrats, vilket minskar risken för att patienterna ska drabbas av infektion. Anledningen till renoveringen var så kallade sjuka hus-problem.
– Det är jättestor skillnad. Det går inte att jämföra, säger avdelningschef Siv Morén-Forslund.
Om vi gör mer saker här kan vi avlasta Umeå.
Nytt arbetssätt
Men förutom att miljön blivit bättre har man också använt renoveringstiden till att effektivisera arbetet.
– När vi stängde salar hade vi personal över och de kunde arbeta med att snabba upp flödena, säger verksamhetschef Larsa Ruthström.
Fler jobbade per sal och de utvecklade nya rutiner.
– Vi kunde visa att trots färre salar kunde vi ändå operera lika mycket, säger Siv Morén-Forslund.
Ingen ökning av väntetider på grund av byggetRoligt att jobba
Eftersom de förbättrat resultatet fick de i våras pengar till att anställa mer personal – två undersköterskor och två sjuksköterskor, samt löfte om att anställa nästan en tjänst på uppvaket.
Med alla salar i bruk innebär det att produktionen kan öka med 5–7 procent. Dessutom är sterilcentralen uppfräschad.
– Det är jätteroligt att man har satsat på oss, säger Siv Morén-Forslund.
Från hela länet
Enligt cheferna är det en vinst för hela länet då kirurgkliniken är en länsklinik. Det innebär att Skellefteå lasaretts ökning gör att man kapar köer i hela länet.
– Om vi gör mer saker här kan vi avlasta Umeå. Då behöver de inte skicka specialfall utomläns och sparar därför skattebetalarnas pengar, säger Larsa Ruthström.
Flödet av patienter från andra delar av länet har ökat senaste tre åren. Dagligen opereras patienter från övriga länet.
Fler läkare
Norran berättade nyligen att även kirurgavdelningen har utökat platserna, vilket också är en förutsättning för att öka antalet operationer. Dessutom har operationsavdelningen låg personalomsättning.
Nya vårdplatser öppnar: Behöver inte längre stafetter – ”Gott söktryck på tjänsterna”– Det är bra söktryck när det gäller undersköterskor och operationssköterskor till tjänster. Vi har också satsat på att anställa fler narkosläkare. Under förra året anställde vi även fem ST-läkare. Sedan jag började jobba 1985 har det mest varit nedskärningar, men nu känns det som om man satsar på oss, säger Larsa Ruthström.