Natterbjudandet har regionen själv tagit fram och det var på deras eget initiativ. Det innebar att personalen jobbade 73,4 procent och fick en heltidslön. Nu har dock regionen sagt att den vill fasa ut detta och från och med den 1 januari kommer erbjudandet inte längre att gälla.
I stället är det ett nattavtal som gäller för alla sjuksköterskor och undersköterskor. Det innebär att veckoarbetstiden ökar från 26,6 timmar till 34,2 timmar. Alltså en ökning på nästan åtta timmar per vecka för nattpersonalen, rapporterar VK.
– Vi vill inte att det här ska fasas ur. Vi vill att det ska vara kvar för det här har varit superbra för dem som går på natten och för att få hälsosammare arbetstider, säger Vårdförbundets ordförande Jenny Olsson, till tidningen.
Hon menar att det inte går att jobba 100 procent natt utan att gå ned i tid. Jenny Olsson anser också att det har varit bra villkor och dessutom har det inneburit att de som inte kan jobba natt har sluppit det. För cheferna har det också varit lättare att få personal till dessa pass.
Det facken har föreslagit till arbetsgivaren är att teckna ett lokalt kollektivavtal enligt det populära natterbjudandet. Det har regionen inte gått med på utan det enda arbetsgivaren har velat prata med Vårdförbundet och Kommunal om är hur modellen ska fasas ut.
– Och vi vill inte delta i en dialog om hur det kan fasas ut. Vi har argumenterat för att det ska vara kvar då det är ett erbjudande som har varit bra för alla. Vi vill inte delta i försämringar för våra medlemmar, säger Olsson.
Jenny Olsson menar också att det har varit en ganska tuff ton från arbetsgivaren där de inte visat någon förståelse för fackens argument.
– Vi har ställts inför ultimatum, inför något som har varit ensidigt från arbetsgivaren, säger Jenny Olsson.
Bland annat ska detta ha handlat om att ifall facken skrev under att de var överens med arbetsgivaren så skulle de få behålla sitt nuvarande natterbjudande under en övergångsperiod i tre år. I annat fall skulle erbjudandet försvinna redan den 1 januari 2024. Men facken menade alltså att de inte kunde ställa sig bakom försämringar på det här sättet.
HR-strategen Ewelina Ogenblad förklarar att natterbjudandet inte har handlat om något avtal utan det har varit ett ensidigt arbetsgivarbeslut.
– Under det senaste året har vi, tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal, slutit ett kollektivavtal om nattersättning. De anställda som har gått på det här natterbjudandet omfattas också av det lokala kollektivavtalet, säger Ogenblad.
Totalt är det 21 anställda som nu tappar det här erbjudandet.
Ogenblad säger dessutom att de som arbetsgivare vill att deras ersättningar ska vara tydliga och rättvisa.
– Vi vill också ha en hållbarhet i konstruktionen på de ersättningar som tillämpas. Sedan vill vi givetvis också att de ska vara attraktiva, säger Ewelina Ogenblad.
Hon menar att det inte är bra om de har ersättningar som inte är likvärdiga beroende av var den anställde arbetar. Det var ett av skälen till att erbjudandet nu försvinner. Ogerblad säger också att den besparing detta handlar om är marginell eftersom det är så få personer som är berörda.