Regionen påminner om besöksförbud på sjukhus: ”Viktigt”

Besöksförbudet på Västerbottens sjukhus gäller fortfarande. Efter att avdelningar fått frågor från allmänheten går regionen nu ut med en påminnelse: ”Viktigt att detta respekteras".

Besöksförbudet har gällt sedan mitten av april och gäller alla sjukhus i Västerbotten.

Besöksförbudet har gällt sedan mitten av april och gäller alla sjukhus i Västerbotten.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2020-06-10 18:00

Besöksförbudet infördes i mitten av april och är ett generellt förbud som gäller samtliga sjukhus i länet.

Region Västerbotten skriver i ett pressmeddelande att en del avdelningar har fått frågor den senaste tiden om vad som gäller i och med att restriktioner i andra delar av samhället har förändrats.

”Regionen påminner om att besöksförbudet gäller fortsatt och att det är viktigt att detta respekteras så att smitta inte kommer in i den känsliga sjukhusmiljön”, går att läsa i pressmeddelandet.

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Västerbotten, säger att hon värnar om patienter och anställda. Hon vill inte att de utsätts för risker.

– Jag har stor förståelse för att det kan kännas svårt att inte kunna besöka sina nära och kära eller för partners att inte kunna vara med på BB efter förlossningen, men det är enormt viktigt att vi respekterar besöksförbudet. Vi måste göra allt vi kan för att undvika att få in smitta i den känsliga sjukhusmiljön och skydda våra patienter som i många fall kan vara svårt sjuka, säger hon.

Ett alternativ för anhöriga är att ha kontakt med närstående via video. För att få till det ska de anhöriga kontakta den aktuella vårdavdelningen på sjukhuset eller sjukstugan. 

Region Västerbotten passar också på att påminna om att hålla avstånd nu när vädret har blivit varmare.

– Även fast läget är stabilt och trenden positiv så pågår en smittspridning i samhället. Faran är inte över, vi får inte slappna av nu. Läget kan snabbt förändras med ökad smittspridning om vi inte fortsätter att följa de allmänna råden och visar omtanke om varandra, säger Gunilla Persson, smittskyddsläkare.

Förra veckan analyserades drygt 1 200 covidprover, en viss ökning jämfört med föregående veckor. Provtagningen ökar framförallt för personer med milda symptom och görs på sjukhus, sjukstugor och hälsocentraler. 

– Det är viktigt att den som misstänker sig covid-19-smittad först kontaktar vården och inte åker direkt till en mottagning eller hälsocentral. Vi rekommenderar inte provtagning med hjälp av tester som går att köpa själv eftersom flera av testerna inte är tillräckligt bra och kan därför ge felaktiga svar, säger Gunilla Persson.

Hittills har 549 personer konstaterats bära på smittan i Västerbotten. 12 personer vårdas på sjukhus, varav fyra personer på iva. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!