Väntar sig ökad smittspridning i Skellefteå

Det är fortsatt lugnt gällande smittspridningen av covid-19 i Skellefteområdet – men Region Västerbotten tror att läget kommer att förändras till det sämre. ”Annat vore konstigt”, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare.

Stephan Stenmark uppmanar Skelleftebor att inte slappna av gällande covidråden då situationen snabbt kan förändras.

Stephan Stenmark uppmanar Skelleftebor att inte slappna av gällande covidråden då situationen snabbt kan förändras.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2020-10-25 19:30

Förra veckan upptäcktes fyra fall i kommunen, betydligt färre än i Umeå där 31 nya fall konstaterades.

– Det ligger fortfarande på en låg nivå, men vi har exempel på fall även den här veckan, till exempel två i Skellefteå AIK. Det handlar om enstaka fall.

Umeå har fler fall eftersom det är en större stad med fler människor som kommer in från andra delar av landet och världen, menar Stephan Stenmark.

– Rent statistiskt är det den större staden. Vi har inga indikationer på att universitet har varit en motor i smittspridningen, men i och med att det är så många människor där utsätts studenter mer för smittspridning . Skellefteå har ju också haft högre smittspridning under våren. Det kan bli så igen.  

Han väntar sig ett ökat antal fall även i Skellefteå men säger att det är svårt att avgöra om det blir snart eller senare i vinter.

– Annat vore konstigt, vi kommer nog att se en successiv ökning i Skellefteå eftersom det ser ut som det gör i övriga Sverige och världen. Folk rör ju på sig även i Skellefteå.

Han uppmanar alla att fortsätta hålla i och hålla ut.

– Det är viktigt att Skellefteborna inte tänker ”jaja, det är mest i Umeå, vi kan göra vad vi vill och behöver inte vara noggranna”. Då tänker man fel, nu har ni chansen att fortsätta vara duktiga och bromsa smittan tillsammans.

Uppsala är den första regionen i Sverige som har fått lokala och regionala råd efter en kraftigt ökad smittspridning och fler inskrivna på sjukhus. Om en liknande situation skulle uppstå i Västerbotten gäller de striktare råden troligtvis inte hela länet då Region Västerbotten vill vara skräddarsydda och pricksäkra,

– Man kan visserligen tänka sig ett scenario där vi ger råd på regional nivå, men det blir troligtvis på kommunnivå där vi tar kommun för kommun och gör en bedömning. Man kan också tänka sig en kombination där kollektiva råd gäller hela länet och andra detaljerade råd för en eller några påverkade kommuner.

Om lokala råd ska införas sker det i dialog med Folkhälsomyndigheten.

– Sedan tar vi ett gemensamt beslut. Troligen kommer det i så fall bara att handla om några enstaka kommuner.

Nästa helg är det dags för Halloween. Stephan Stenmark uppmanar barn att vara försiktiga om de ska ut och fråga efter bus eller godis.

– Det är en svår fråga. Det går att göra på bättre eller sämre sätt. Att gå till ställen där man inte vet vem som öppnar är dåligt. Att gå till grannar eller de man vet vem de är kan vara bra. Man kan ringa på men hålla avstånd. Det handlar om kort exponeringstid, men mer om den som öppnar känner sig trygg. Ha hänsyn till det.

Hur ska man tänka om man ska ha halloweenfest?

– Det är samma grundtanke som gäller där. Vi ska verkligen tänka oss för innan vi ordnar partyn där vi träffar många människor som vi inte umgås med i vardagen. Om man firar inom familjen är det helt okej, men att ordna partyn med nya människor är att ta en risk, säger Stephan Stenmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!