– Om vårdpersonalen går i strejk kan det leda till att patientvård försenas eller avbryts, vilket kan innebära direkta risker för patienterna. Akuta tillstånd, kirurgiska ingrepp och behandlingar av kroniska sjukdomar kommer påverkas negativt, säger Elisabeth Karlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.
Det var i tisdags Vårdförbundets senaste strejkvarsel kom, vilket omfattar fem regioner, däribland Västerbotten. Utan överenskommelse mellan parterna kan strejk bryta ut klockan 11.00 den 4 juni.
Regionen anser att strejken medför fara för människors liv eller risk för att bestående ohälsa uppstår. Under fredagen begärde man därför förhandling angående samhällsfarlig konflikt med Vårdförbundet.
– Situationen är mycket allvarlig. Vårt fokus är patientsäkerheten och att våra invånare ska kunna känna sig trygga i att vi erbjuder bra, säker vård – dygnet runt och närhelst de behöver. Vi ser uppenbara risker för våra patienter om konflikten fortsätter och känner oss tvungna vidta den här åtgärden, säger Elisabeth Karlsson.
Vårdförbundet har tagit emot begäran, men ställer sig samtidigt frågande till vilka risker man syftar på, säger Mikaela Bergström, vice ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.
– Det specificeras inte i begäran exakt vad som skulle vara farligt, så det ser vi fram emot att få höra mer om, säger hon.
Är det en befogad oro – kan strejken vara en fara för liv?
– Nej. Vi är ett legitimationsyrke, vi tar alltid ansvar för patienten. Vi har noga övervägt och riskbedömt samtliga avdelningar som berörs, vilka patientgrupper som kan beröras och hur de kan få hjälp på andra vårdenheter vid behov. Vid risker som rör patienter som tillhör de svårast sjuka görs undantag.
Mikaela Bergström understryker att det vanligtvis är Vårdförbundet som flaggar för risker med tunn bemanning. Det sker i princip inför varje sommarplanering, då Vårdförbundet brukar reagera på att antalet vikarier är få.
– Nu plötsligt är regionen verkligen på tå, och väldigt oroliga för bemanningen. Det tycker jag är intressant. När vi flaggar för risker brukar de ju bara slå ifrån sig.