Så har Skellefteå klarat samhällsomvandlingen

Peter Larsson, som är regeringens samordnare för den stora samhällsomställningen i norra Norrland, lovordar både Skellefteå kommuns politiker och tjänstemän för deras sätt att hantera den extrema expansion som sker här. ”De är väldigt professionella i alla led”, menar han.

"I Skellefteå har man en god sammanhållning och en god anda på alla plan kring den här utvecklingen", säger Peter Larsson.

"I Skellefteå har man en god sammanhållning och en god anda på alla plan kring den här utvecklingen", säger Peter Larsson.

Foto: Lars Westerlund

Skellefteå2021-12-28 06:15

– När jag idag besökte regeringskansliet hörde jag kommentaren ”här kommer Norrland” och då fick jag rätta den personen med att lägga till norra framför Norrland, berättar Peter Larsson för Norran.

Peter som var seniorrådgivare vid Sveriges Ingenjörer och ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, fick sitt uppdrag av regeringen den 16 december i fjol. Det handlar om samordning mellan olika aktörer i den samhällsomvandling som sker på grund av etableringen av Northvolts batterifabrik i Skellefteå, H2 Green Steels gröna stålverk i Boden, och Hybrit i Gällivare, som utvecklar fossilfri järn- och stålframställning. Men omvandlingen handlar också om allt som följer med etableraringarna, till exempel tjänsteföretag, restauranger, kultur, behovet av bostäder, utbildning och mycket annat.

undefined
Läraren Jörgen Lifbom berättar för Peter Larsson om processerna i automationslabbet på Campus Skellefteå.

Nu kan Peter Larsson summera året som gått och han har mycket gott att säga om hur de kommuner i norra Norrland där samhällsomvandlingen sker hanterat samhällsomvandlingen.

– I Skellefteå har man en god sammanhållning och en god anda på alla plan kring den här utvecklingen.

I sina tidigare roller har Peter Larsson kommit i kontakt med många kommuner.

– Här sticker Skellefteå kommun ut på ett mycket positivt sätt eftersom det i den kommunala organisationen också finns ett starkt entreprenöriellt tänkande.

Han betonar att Skellefteå kommun nu genomför ett pionjärarbete av nationell betydelse.

– I Sverige är vi bra på omställning när det gäller avveckling av verksamheter men inte ligga bra på omställning vid stora nyetableringar.

Peter Larsson konstaterar att Skellefteå redan innan Northvolts batterifabrik var aktuell planerade för att växa och hade till exempel redan fattat beslutet om bygget av Sara Kulturhus.

– Denna positiva inställning till kommunens utveckling har hjälpt till att klara den extrema situationen som uppstått, säger Peter.

Egentligen är det enligt honom bara bostadsbyggandet som kommit igång för sent.  

– Och det har ju kommunledningen också erkänt. Men det hade varit svårt att börja bygga bostäder innan det stod klart att batterifabriken skulle etableras här. Det hade varit ett stort risktagande. Nu är man på god väg och det byggs en hel del i Skellefteå. Om fem år har Skellefteå förmodligen kommit ikapp med bostadsbyggandet.

undefined
Under sitt första år med samordningsuppdraget från regeringen har Peter Larsson varit med på cirka 1 000 möten.

Under sitt första år med detta uppdrag från regeringen har Peter Larsson varit med på cirka 1 000 möten. Mycket krut har han lagt på att få de statliga myndigheterna att förstå vad som behöver göras för att stötta utvecklingen i Norr- och Västerbotten.

– Mycket positivt är att Trafikverket nu ska tidigarelägga sedan tidigare beslutade infrastruktursatsningar i norra Norrland. Detta gäller även för Svenska Kraftnät och Arbetsförmedlingen har nu också fått ett uppdrag från regeringen att hitta nya lösningar för att klara bemanningen i de nya industrierna häruppe.

Under det kommande året ska Peter Larsson fortsätta att arbeta för att fler myndigheter också agerar för att möjliggöra expansionen.

– Efter Arbetsförmedlingen står utbildningssidan på min lista över sektorer i samhället som måste med på tåget, avslutar Peter Larsson, vars uppdrag ska vara genomfört och slutredovisat senast den 30 november 2022.

Peter Larssons uppdrag

Samordnaren ska, om så efterfrågas av berörda aktörer, facilitera samråd samt bistå med koordinering kopplat till de olika prövnings- och planeringsprocesser som krävs för omställningsprojekt inom industrin i form av större företagsetableringar och företagsexpansioner i länen. Samordnaren ska även bistå regeringen i arbetet med att identifiera strukturella hinder för industrins omställning till ökad cirkularitet och minskad klimatpåverkan.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!