Rättslig strid om rånsituationer: ”En skuld är ingen godtagbar grund”

Om brottsoffret tvingas lämna ifrån sig värdesaker eftersom gärningsmannen vill reglera en påstådd skuld: är det ett rån eller olaga tvång? Domstolarna i Västerbotten har olika uppfattningar om detta. Det visar ett rättsfall i Skellefteå.

Händelsen i fjol i centrala Skellefteå var ett olaga tvång, ansåg tingsrätten – men nu bedöms brottet annorlunda av hovrätten.

Händelsen i fjol i centrala Skellefteå var ett olaga tvång, ansåg tingsrätten – men nu bedöms brottet annorlunda av hovrätten.

Foto: Från förundersökningen

SKELLEFTEÅ2020-03-09 06:15
undefined
Händelsen i fjol i centrala Skellefteå var ett olaga tvång, ansåg tingsrätten – men nu bedöms brottet annorlunda av hovrätten.

Norran berättade den 25 januari att antalet anmälda personrån inom lokalpolisområde Skellefteå, där också Norsjö och Malå ingår, har tredubblats under 2019.

Personrånen har tredubblats i Skellefteå: ”Brottsoffer har förts bort i jakt på kontanter”Offren som rånats, hotats och misshandlats: Så berättar de om rädslan, våldet och skadorna

Även om inte alla anmälningar inneburit åtal och fällande domar i tingsrätten så ser polisen med oro på utvecklingen om ett mer hänsynslöst klimat bland kriminella och missbrukare

– Att lämna över plånboken löser numera inga problem, ingen har ju pengar på sig. Därför ökar antalet fall där folk, genom våld och hot, förs iväg för att tvingas göra ett kontouttag, påpekade polischef Lars Westermark.

Olika bedömningar

Skellefteå tingsrätt och hovrätten i Umeå har också olika sätt att se på rånliknande situationer, hur dessa ska bedömas och rubriceras när det pratas om att rånet har sin bakgrund i att en tidigare, påstådd skuld ska regleras.

Det visar en nylig dom i hovrätten efter ett drama mitt i centrala Skellefteå i slutet av maj i fjol. Målsäganden blev tvingad av en 37–årig Skelleftebo att ta ut 5 000 kronor från en bankomat på Nygatan.

Åklagaren: ”Ett rån”

Åklagare Irene Falk menade att Skelleftebon skulle dömas för rån men tingsrätten ansåg att mannens agerande var ett olaga tvång.

En oenig tingsrätt dömde 37–åringen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Om vårdinsatsen skulle misskötas väntade sex månaders fängelse.

undefined
Hovrätten håller inte med tingsrätten i Skellefteå när det gäller hur händelsen vid en bankomat i Skellefteå den 28 maj i fjol ska bedömas.

Tingsrätten ansåg att 37–åringen agerade på detta sätt eftersom han krävde in en skuld. Därför kunde det enligt tingsrätten inte styrkas av 37–åringen ”ville åsamka målsäganden en förmögenhetsskada”, vilket är en förutsättning för ett personrån.

Nu har hovrätten i Umeå gått igenom bevisningen i en ny rättegång – och domstolen kommer fram till en helt annan slutsats.

Därför döms Skelleftebon för rån till fängelse i 14 månader, det är alltså en tydlig straffskärpning.

Han döms för rån

Ur domen:

”Målsäganden har åsamkats en förmögenhetsskada. Även om den åtalade har handlat i föreställningen om att han haft en skuld att kräva in, så måste han ha insett att fordran inte haft någon som helst egentlig godtagbar grund. Därför ska han dömas för rån.”

Flera åklagare som Norran talat med har påpekat just detta, att det är orimligt att exempelvis skulder från narkotikahantering eller liknande som göra det möjligt att slippa att dömas för rån

”Han är besviken”

37–åringens advokat Jens Nyström:

– Min klient har hänvisat till annan situation, att han själv blivit rånad och att det är målsäganden som utfört detta. På grund av detta så har den skulden reglerats på detta sättet. Därför är givetvis den här ändrade domen en besvikelse för honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!