Fyra lag, två från Lövångersskolan och två från Tundalsskolan i Robertsfors, hade tagits fram genom en tävling på respektive skola. Nu var uppgiften att i Skeriarestaurangens metodkök skapa en varmrätt med formbar vegetarisk färs i fokus.
– I år var bara två skolor med, men nästa år räknar jag med att alla är med. Det här är ett bra sätt att synliggöra branschen och de har ju också ett egenintresse. I landet är det 20 000 tjänster som måste ersättas de närmaste åren. Det är en jätteuppgift, säger Jonas Markström, restauranglärare vid restaurangprogrammet på Balderskolan.
Att tävlingen fyller flera funktioner höll Markus Richtmann, Stadskällaren och en av kockarna som satt med i juryn, med om.
– Kanske kan man entusiasmera eleverna.
”Modern klassiker”
Med restaurangprogrammets elever som handledare och en tillagningstid på 90 minuter valde alla lag att tillaga biffar med olika tillbehör.
Den rätt som till slut vann juryns smaklökar var biffarna med rotsakspytt, pepparrotssås och fänkåls- och äppelsallad som Moa Johansson, Lisa Dahlqvist och Felicia Bygdemark från Tundalsskolan stod bakom.
”Det var en modern klassiker utförd med gott hantverk och en väl sammansatt smakbild” löd en del av motiveringen.
Kanske riksfinal
Vinsten är, förutom äran och möjligheten att tävla vidare i Stockholm, att vara kökschef på Scandic i Skellefteå för en dag.
På söndag står det klart vilka tio lag som får tävla i riksfinalen den 7 februari.
– Det skulle vara jättekul, men också nervöst. Men mest skulle det vara coolt att Robertsfors fick tävla mot andra städer, säger Moa Johansson.