”Rätt” ettor i Skellefteå landar över miljonen

En del bostadsrättsettor har dragit i väg i pris i Skellefteå. Ett slutpris på över en miljon kronor är nu inte ovanligt.

Det blir budgivning på det mesta som kommer ut i Skellefteå och intresset är stort för såväl små som stora bostäder.

Det blir budgivning på det mesta som kommer ut i Skellefteå och intresset är stort för såväl små som stora bostäder.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skellefteå2021-05-03 11:01

Norran har gjort en avstämning med Krister Lundqvist, Mäklarhuset, och Patrik Auoja, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, om dagsläget på Skelleftemarknaden.

Nyligen gick Northvolt ut och berättade om oron: företaget har många som ska flytta till jobb i Skellefteå, men utbudet är inte stort. Det mesta av nyproduktionen ligger i praktiken minst ett halvår bort.

Både Lundkvist och Auoja har börjat märka en del kunder som är kopplade till Northvolt och alla de etableringarna. Samtidigt finns det inte någon röd tråd hos de lokala säljarna.

– Jag tror finns de som väntar med att sälja för att de hoppas få mer, förklarar Auoja.

Parallellt riskerar säljarna att hamna i ett läge där konkurrensen blir tuff om många gör likadant och väntar – och nyproduktionen samtidigt ökar dramatiskt.

– Frågan är när det egentligen är rätt tid att sälja? konstaterar Auoja.

Både Lundgvist och Auoja har också en förhoppning att det blir något av en islossning under maj, att antalet objekt då ökar som de brukar. Det handlar bland annat att det ur köparens synvinkel är lättare att granska hur en tomt ser ut vid barmark.

– Det är dock ganska bra drag på det som är ute nu. Det blir budgivning på det mesta, säger Krister Lundqvist.

Bägge mäklarna konstaterar att ettor är efterfrågade – och kan dra iväg.

– Flera ettor har gått över miljonen, en upp till 1,4 miljoner. Överlag har lägenheter i stan stigit, berättar Lundqvist.

– Många ser det som ett billigt boende. Det finns de som pendlar till Skellefteå som köper små lägenheter, säger Auoja, som också konstaterar ett par saker som kan vara direkt pandeminkopplade: att fler än vanligt söker större bostäder och att många som egentligen planerat att sälja fritidshuset skjuter på det någon säsong, vilket gör att utbudet kan bli smalare.

En sak som ökat är att säljaren vill locka med en försäljning som att till exempel huset är ett kommande objekt hos mäklaren.

– Köparna följer det som släpps – och det gör att säljarna kan få försäljningshugg i förtid, konstaterar Lundqvist.

Mäklarkåren jublar inte direkt över att förhandsförsäljningen ökat. Det finns visserligen en enkelhet i den lösningen, men innebär ofta ett forcerat köp för kunden och samtidigt:

– Det är en smidig affär som inte enbart är bra för oss mäklare för vi träffar inte lika många nya kunder som vi brukar om det inte blir någon visning, säger Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!