Vårdpersonal rasar över sommaravtalen: ”Värre krav än någonsin”

Det blir betydligt tuffare krav för sommarersättning denna sommar. 
Nu varnar sjuksköterskor på Skellefteå sjukhus för en allvarlig bemanningskris.
– Det ser mörkt ut, vi kommer gå kort om folk, säger Amanda Stenman, barnsjuksköterska.

Sjuksköterskorna från IVA och barnkliniken är kritiska till sommaravtalen. "Det handlar om vår arbetsmiljö och hälsa." Från vänster Monica Rundström, Malin Stenberg och Amanda Stenman.

Sjuksköterskorna från IVA och barnkliniken är kritiska till sommaravtalen. "Det handlar om vår arbetsmiljö och hälsa." Från vänster Monica Rundström, Malin Stenberg och Amanda Stenman.

Foto: Glenn Fahlgren

Skellefteå2025-03-15 01:00

Personalen på sjukhuset har vanligtvis lockats att arbeta under sommartid genom gynnsamma avtal. Denna sommar innebär ersättningen sämre arbetsvillkor, längre arbetstid och minskat inflytande över schemaläggningen enligt sjuksköterskorna. 

– Bli inte sjuk säger jag. För det kommer inte finnas tillräckligt med personal eller vårdplatser på intensivvården. Normalt är det 7 platser som blir till 5 med lägre bemanning, säger Monica Rundström, undersköterska IVA.

Personalen på intensivvården och barnkliniken uttrycker stark kritik och oro över regionens nya strategi. Man menar att det finns risk för försämrad arbetsmiljö, ökad risk för sjukskrivningar och en försämrad patientsäkerhet.  

undefined
Amanda Stenman är barnsjuksköterska och facklig representant. "I grund och botten vill vi såklart inte behöva ha ersättningarna överhuvudtaget, vi vill ha semester. Men eftersom det saknas vikarier är detta enda lösningen."

– Det innebär kraftigt försämrade arbetsvillkor för oss för att vi ska få möjlighet att ta del av ersättningen. Vi saknar vikarier, sommaren går inte ihop utan ordinarie personal. Det ser mörkt ut, vi kommer gå kort om folk, säger Amanda Stenman, barnsjuksköterska och facklig representant. 

undefined
Monica Rundström, Fanny Apsplund, Stina Forslund, Malin Stenberg, Lisa Isaksson och Amanda Stenman från intensivvården och barnkliniken är starkt kritiska till sommarens ersättningar.

Personalen på intensivvården och barnkliniken uttrycker oro för att förändringen blir permanent.

– Vi vet inte om vi får behålla modellen. Sedan är 6 månader redan lång tid att arbeta under sämre förhållanden, säger Amanda Stenman. 

– För mig som är separerad med barn skulle det innebära att man får säga upp sig, det går inte. Det känns som att regionen skickar signalen att man vill att folk ska gå. De gör inte tillräckligt för att ta hand om sin personal, säger Fanny Asplund, undersköterska barnkliniken.

undefined
Personalen på sjukhuset är oroliga för patientsäkerheten och tror att man kommer att behöva dra ner ytterligare på vårdplatser under sommaren.

Är ni mer oroliga för den här sommaren än vanligtvis?

– Ja, det känns som det är värst någonsin, säger Malin Stenberg, sjuksköterska IVA.

Fixar man en sådan här sommar?

– Vi brukar säga att vi fixar allt, men i slutändan handlar det om patientsäkerhet, vår arbetsmiljö och hälsa. Det är jobbigt för det känns om att även om vi löser detta nu så är det är samma sak varje sommar, säger Malin Stenberg.

undefined
Camilla Andersson, områdeschef för närsjukvården i Skellefteå har uppdraget att minska personalkostnaden.

Regionen har direktiv att minska på sina personalkostnader. Man kräver att personalen säger upp sin schemamodell för att ta del av ersättningen. Detta ska dessutom gälla i 6 månader.  

Camilla Andersson är områdeschef för Närsjukvård Skellefteå.

– Vi vill i grunden kunna erbjuda alla medarbetare fyra veckors semester.  Utifrån det ekonomiska läget har vi ett tydligt sparmål i att minska på personalkostnader. Vi kan inte lägga dubbla förmåner på varandra som det ser ut idag, att man har arbetstidsförkortning och att vi sedan köpa tillbaka den tiden, säger hon. 

Kan ni garantera att anställningen återgår till den mer förmånliga modellen efter 6 månader?

– En garanti är svår att utlova, vi måste göra en prövning men de avdelningar som idag uppfyller kraven borde göra det även då. Enligt avtalet ska ett antal kriterier vara uppfyllda för att arbetstidsmodellen ska fungera. Vi måste göra en bedömning.

Klarar ni sommaren efter sparkraven?

– Idag har vi en något bättre situation i Skellefteå än de senaste åren. Jag är förhoppningsfull. Men det kommer inte att bli enkelt, det är jag medveten om.

Varför finns det för få sommarvikarier?

– Det finns inget överskott av vårdpersonal idag, man övergår snabbt till en fast anställning. Samtidigt är vi mer rörliga när det kommer till att byta jobb vilket gör att det är mindre rutinerad personal och mycket tid går till inskolning, säger Camilla Andersson.

Sköterskorna menar dock att det inte går att banta mer på golvet och varnar för sjukskrivningar ”om alla ska jobba häcken av sig”.

– Varför sparas det inte in mer på chefspositioner istället för vi på golvet?, säger Monica Rundström, undersköterska IVA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!