Rapporten: Sex timmars arbetsdag gav inte önskad effekt – ”Inte lösningen för att skapa en bra arbetsmiljö”

Den 17 april kom rapporten från Regionstyrelsen gällande ett försök till arbetstidsförkortning inom städenheten på Skellefteå lasarett. Projektet som kostat ungefär tre miljoner kronor att genomföra pekar mot att sex timmars arbetsdag inte ger den effekt man önskat. ”Pengarna hade gjort större nytta med andra arbetsmiljöhöjande åtgärder”, menar Nicklas Sandström (M) regionråd i opposition.

För kort tid för att utvärdera resultatet. Det anser LiseLotte Olsson (V), regionråd angående projektets utlåtande.

För kort tid för att utvärdera resultatet. Det anser LiseLotte Olsson (V), regionråd angående projektets utlåtande.

Foto: Jeanette Lövgren

Skellefteå2019-04-24 07:00
undefined
Projektet är slut och städenheten på Skellefteå lasarett återgår till normal arbetstid om åtta timmar.

Dåvarande landstingsstyrelsen beslutade i oktober 2015 att ett försök skulle genomföras för att förbättra arbetsmiljön och minska sjukfrånvaron. Under 18 månader erbjöds omkring trettio medarbetare hos städenheten bibehållen lön trots minskad arbetstid från 40 timmar till 30 timmar i veckan. Kostnaderna för projektet uppgick till ungefär tre miljoner kronor varav det mesta gick till personalkostnader för att täcka upp resterande arbetstid.

Den 17 april i år släpptes rapporten med resultatet av försöket.

Fortsatt sjuka

Projektet visade inga tecken på minskad sjukfrånvaro, ökad produktivitet eller kvalitet. Det gav ej heller positiva signaler gällande rekrytering eller förmågan att behålla personal. Ökad arbetsförmåga för seniora medarbetare var ej mätbart enligt rapporten.

Deltagarna i försöket upplevde däremot mindre stress, samt positiv påverkan på hälsa och livsstil med mer ork efter arbetsdagens slut.

Resultatet av projektet följer samma röda tråd som andra genomförda försök i bland annat Göteborg och Umeå berättar Nicklas Sandström (M), regionråd, som inte är förvånad:

– Den här typen av projekt ska inte genomföras överhuvudtaget. Det hade varit bättre att använda pengarna till att skapa bättre karriärvägar och stärka ledarskapet, menar Nicklas och fortsätter.

– Det är klart att man blir glad om man erbjuds tjugofem procent mer i lön men det är inte lösningen för att skapa en bra arbetsmiljö. Det handlar om att kunna påverka sin arbetssituation med karriärvägar och fortbildning. Inte om arbetstiden i sig, säger han.

undefined
Inte förvånad. Nicklas Sandström (M), regionråd och Alliansen anser att pengarna hade gjort större nytta med andra åtgärder.

För kort tid

Regionråd LiseLotte Olsson (V), är av en annan uppfattning och kritiserar slutsatserna i rapporten.

– Det tydligaste är att ett och ett halvt år är för kort tid för att kunna ge ett trovärdigt resultat, säger hon och utvecklar:

– Minskad stress kanske inte gör någon skillnad under ett och ett halvt år. Men ur ett längre tidsperspektiv som under en fem- eller tioårsperiod så tror jag att det ger resultat.

Hon berättar även att flera som närmat sig pensionsåldern valde att gå i förtid när projektet avslutades.

– Man kan fråga sig varför? Det är ett tungt och slitsamt jobb och då måste man kunna erbjuda bättre arbetsvillkor, avslutar hon.

undefined
För kort tid för att utvärdera resultatet. Det anser LiseLotte Olsson (V), regionråd angående projektets utlåtande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!