Undersökningen gjordes i höstas, och Norran var med och tittade när konsulten letade farliga PFAS-ämnen.
Ämnena kommer från brandskum som förr i tiden användes som släckmedel. Även tidigare har man hittat PFAS på räddningstjänstens övningsfält, och denna gång togs det fler prover på ett större område.
Rapporten har nu anlänt till Skellefteå kommun och så här är resultatet:
1. På övningsfältet togs nya markprover på 14 ställen och vattenprover på tre ställen. Förekomsten var oregelbunden, med extra höga halter på tre ställen. Som värst var halterna i grundvatten mellan 30 och 170 gånger högre än gränsvärdet.
2. Nytt för denna gång var att man undersökte ett skogsområde där det går ett skidspår. Där togs markprover på sex ställen och vattenprover på två ställen. Halterna var låga, och det anses inte finnas någon risk för allmänhet som befinner sig där.
3. Men den stora kallduschen handlar om tomten där brandstationen ligger. Den var inte undersökt tidigare men har varit en misstänkt plats. Det togs markprover på sex ställen och fyra av dem hade halter över gränsvärde. Överskridandet var upp till 30 gånger. Ännu värre var det med grundvattnet: Det togs prov på fem ställen, varav fyra låg över gränsvärde. I det värsta fallet var halten 2 133 gånger för hög. (96 000 nanogram per liter och gränsvärdet är 45 nanogram)
Vad finns det då för risker? Konsulten skriver att spridning kan ske till människor om de utsätts för jord eller damm, både om det hamnar på huden, andas in eller äts.
Trots de höga halterna anses det dock inte vara någon fara för folk om de bara tillfälligt vistas i området, även om de skulle exponeras.
Det farliga med PFAS-ämnen är att vissa av dem är cancerframkallande.
Det finns också risk att ämnena rinner med grundvattnet och i så fall kan hamna i Skellefteälven. Det är oklart hur allvarligt det skulle vara, då utspädningsfaktorn är stor i älven.
Lyckligtvis för Skellefteå kommun så tas inget grundvatten upp för att bli dricksvatten i området mellan Solbacken och älven.
Vad säger då räddningschef Mattias Hagelin om resultatet?
– Det var högre halter än väntat på brandstationens tomt. Men det är egentligen inte förvånande, för platserna är ställen där vi har gjort slangrengöring, funktionstester och vissa dagliga övningar.
För ett halvår sedan flyttade brandstationen från denna plats, men han tror inte att det hade varit någon särskild oro bland personal även om de hade jobbat kvar.
– Jag har inte hört någon diskussion bland personalen om hälsorisker med PFAS. Brandmän utsätter sig för andra risker exempelvis brandrök och höjder, som vi nog värderat som större, och jobbar mera aktivt med, säger Mattias Hagelin.
Undersökningen var begärd av Skellefteå kommuns miljökontor som är tillsynsmyndighet. Miljöinspektör Olov Rydlinge säger att de håller på att analysera rapporten.
– Konsulten har föreslagit ännu fler undersökningar, och vi delar deras bedömning. Det handlar om att försöka ringa in var PFAS-halterna börjar avta, samt att ringa in de platser som är mest förorenade.
– När området är tillräckligt undersökt kan det bli aktuellt med en åtgärdsutredning, men där är vi inte än. Troligen kommer det att krävas någon form av sanering, den går göra på flera vis. Man kan gräva bort jord, eller göra barriärer med aktivt kol, säger Olov Rydlinge.
Det anses att källan till alla föroreningar ligger i jorden. Däremot sprids de med grundvatten och att lista ut hur vattnet rinner är därför viktigt, och det är inte säkert att det rinner i samma riktning som marken lutar.
Den närbelägna E4 kan möjligen hindra grundvattnet i riktning mot Morö Backe. Det kan man utreda genom att mäta grundvatten öster om E4, vilket troligen ska göras.
Fotnot: De gränsvärden som konsulten jämförde med gäller för industriområden eller liknande där allmänheten normalt inte vistas. Det kallas Mindre Känslig Markanvändning.
Nuläget
Räddningstjänsten använder fortfarande övningsfältet.
Däremot har de lämnat ifrån sig gamla brandstationen till kommunen, support och lokaler. Vagnhallen hyrs tillfälligt ut som bussgarage.
– Just för tillfället gör vi inget med gamla brandstationen. Vi måste först avvakta hur det blir med nya dragningen av E4. Sedan finns också problemen med PFAS som måste hanteras, säger kommunens planeringschef Lars Hedqvist.
Ett argument för flytten av brandstationen var att gamla tomten skulle vara attraktiv för exploatering.
– Det skulle så klart vara en besvikelse om det krävs kostsamma saneringar, säger Lars Hedqvist.