Lyckad kampanj för att ragga nya chaufförer

Skellefteå Buss har rekryterat 22 personer sedan i våras. Majoriteten kommer från andra delar av landet och några även från utlandet. ”Skellefteå såg fint ut på nätet”, säger Habtezgi Mesgna, som har flyttat hit från Ljusdal.

Ledningen behövde testa nya former för rekrytering för att få fler sökande och bättre kvalifikationer hos dem som söker. Enligt Negash Beyene, Jenny Sundén och Kristoffer Hedenström har det lyckats.

Ledningen behövde testa nya former för rekrytering för att få fler sökande och bättre kvalifikationer hos dem som söker. Enligt Negash Beyene, Jenny Sundén och Kristoffer Hedenström har det lyckats.

Foto: Ulrika Nohlgren

Skellefteå2020-09-18 07:00

Skellefteå Buss har ett skriande behov av nya chaufförer. Med den nya kvartstrafiken, tre pensionsavgångar sedan i vår och även många stundande pensionsavgångar behövde de ta till nya grepp. 

– Vi klarar av att köra det vi ska köra i dag men vi har hög medelålder, säger trafikchef Kristoffer Hedenström.

– Vi måste därför aktivt hitta tillväxt i branschen, nå de unga. Vi behöver också få rätt kompetens – något som vi förbisett länge, tillägger Jenny Sundén, HR-chef.

De påpekar att resultatet sällan blir gott om personer mer eller mindre tvingas att gå till en arbetsgivare i brist på annat.

Lösningen blev att anlita en extern rekryterare som letade chaufförsämnen både i Skellefteå och utanför. Och det gav resultat.

Ett 70-tal sökte tjänsterna som var ute. Ett urval gjordes av den externa rekryteraren enligt Skellefteå Buss önskemål. Och numera handlar det inte bara om att kunna köra buss.

– De mjuka värdena är i fokus, säger trafikchef Kristoffer Hedenström.

Attityd, intresse, bemötande, serviceförmåga och att man vill bidra till Skellefteå är av stor vikt. 

– Jag har hållit i introduktionen och märker stor skillnad på de som vi nu får in. De tog snabbt till sig introduktionen, säger gruppchef Negash Beyene.

Av 22 som rekryterats är 5–8 stycken lokala rekryteringar, resten är från andra delar av landet och fyra kommer från länder i Europa.

– Jag tror att det som händer i Skellefteå just nu lockar, säger Negash Beyene.

– Många som tidigare jobbat i Stockholm lyfter att det var ett mer utsatt arbete där, att det är en tryggare miljö här, säger Jenny Sundén.

Att det är bra för barnfamiljer, lugn och natur är andra uppskattade värden som kommit fram i intervjuer.

Habtezgi Mesgna har tidigare jobbat i Gävleborg och såg annonsen om chaufförsjobb på arbetsförmedlingen.

– Jag tyckte det såg spännande ut. Skellefteå såg fint ut på internet. Jag började jobba 3 augusti och trivs jättebra.

Han tycker det är bra med en lagom stor stad och uppskattar att det finns gott om utrymme att promenera på.

Adam jobbade i Stockholm, men ville flytta och utbildade sig till chaufför innan han kom till Skellefteå.

– Jag tror chanserna att uppnå något är större här och jag ville ha ett mer stabilt liv med mindre stress.

Bland annat nämner han pendlingsavstånden med många timmar i bil till och från jobbet, som istället kan nyttjas till att träna och studera.

Han kände inte till Skellefteå före och fick googla för att se att det låg i Sverige.

– Anställningsintervjun var en viktig anledning till att jag kom hit. De gav mig en bra känsla för vad jobbet och livet här handlade om. Allt som behövs finns här och det är en familjär känsla i företaget, vilket inte är min erfarenhet i Stockholm.

Eftersom det kommer att finnas behov av nyrekryteringar framöver ska Skellefteå Buss närmast försöka rekrytera till en rekryteringsutbildning via arbetsförmedlingen. Tanken är att det ska ge anställningsbar personal inom något halvår eller år.

– Vi kommer nu att rikta oss mot nya svenskar och framför allt då kvinnor. Vi vet att kvinnor ofta kör mjukt och försiktigt och det ligger i linje med att vi satsar på omtänksam körning, säger Jenny Sundén.

– Det är även en fråga om jämställdhet. Majoriteten av förarna är män, säger Negash Beyene.

Skellefteå Buss

Företaget bildades 1974. Då fanns det 16 bussar och 30-tal anställda. I dag har fordonsparken växt till cirka 130 fordon.

Tanken är att samtliga dessa fordon ska vara fossilfria 2021 genom att de stegvis uppdateras så att de drivs av antingen biogas eller el.

Företaget ägs av Skellefteå Stadshus AB som ägs av kommunen

För nästan ett år sedan flyttade Skellefteå Buss från lokalerna på Norrböle till det nybyggda Östra Navet ute på Hedensbyn.

Sedan årsskiftet är Marie Larsson vd vid företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!