Många ville lyssna på radiokorrespondenter

Radiokorrespondenternas turné blev en succé, åtminstone i Skellefteå. Nordanåteatern var fullsatt när två korrar och en moderator berättade om sina jobb.

Radiokorrespondenterna berättade om sina jobb. Fr v moderator Peder Gustafsson (som varit utrikeskorre i Asien), Marie Nilsson Boij, Sydeuropa, Ivan Garcia, Latinamerika.

Radiokorrespondenterna berättade om sina jobb. Fr v moderator Peder Gustafsson (som varit utrikeskorre i Asien), Marie Nilsson Boij, Sydeuropa, Ivan Garcia, Latinamerika.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå2024-09-05 21:00

Totalt har Sveriges Radio 20 korrespondenter och de åker runt i landet för att möta sin publik rent fysiskt. 10 orter besöks denna höst, och en var alltså Skellefteå.

Moderatorn Peder Gustafsson har tidigare varit korre i Asien, Marie Nilsson Boij har nyligen slutat som korrespondent i Paris och Ivan Garcia är verksam i Latinamerika.

Uppdragen brukar sträcka sig i 3–4 år, sedan blir man utbytt. Dels för att jobbet är tufft och dels för att man behöver ha kontakt med Sverige också.

– Syftet med att ha korrespondenter är att vi ska kunna berätta det som är sant från olika håll i världen. Inte minst i dessa tider med mycket desinformation är det viktigt att vi är fysiskt på plats, inledde Peder Gustafsson. 

Marie Nilsson Boij berättade livfullt om ett av de sista uppdragen i Paris som var att göra inslag från OS.

– Halvåret före OS var det så mycket oro inför hur det skulle gå, med terroristhot, hur besvärligt allt skulle bli och utöver det pågick politiskt bråk. Men så började spelen och Frankrike blev ett enat land. Helt plötsligt fungerade allt, berättade hon lyriskt. 

Ivan Garcia som har hela Sydamerika, Centralamerika och Mexico som bevakningsområde sade att det normalt är ganska lite efterfrågan på inslag, förutom när det är kuppförsök, stormar, jordbävningar. 

Att vara korrespondent innebär att man är i tjänst dygnets alla timmar, sju dagar i veckan. 

– Det är en livsstil mer än ett jobb, sade Marie och hyllade en förstående make eftersom hon haft familjen med sig till Paris. 

– Det är stor risk att man är uppe i varv hela tiden. Lyckligtvis hittade jag en yoga som passade mig, fortsatte hon.

– Ingen åker ut på ett sådant här uppdrag för att lata sig, instämde Ivan. 

Tekniskt har mycket hänt. Förr hade man en ryggsäck med utrustning vid direktsändningar. Det var tungt, och kunde bli farligt då man inte blev så snabb om man måste sätta sig i säkerhet. Numera görs det mesta med mobiltelefonen. 

undefined
Många lyssnade intresserat på radiokorrespondenterna.

Samtalet på Nordanåteatern pågick dryga timmen, och det var gratis att lyssna. Biljetter förmedlades av Teaterföreningen och evenemanget hade främst lockat en mogen publik.

–  Många som lyssnar på radio är äldre. Men glädjande nog gillar ungdomar våra poddar, så det finns en återväxt, säger Anders Backlund scenproducent. 

– Jätteroligt att det var så många som kom och ville lyssna. Vi som jobbar med radio är så ovana att se vår publik, sade han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!