Det är oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) som ställer frågor kring övningsfältet i en interpellation.
– Det ges inga tydliga svar på frågor om tidsplan, budget eller ambition och det florerar uppgifter om att det helt enkelt inte blir något nytt övningsfält.
Sara Keisu-Lundh understryker att det ska bli ett övningsfält i direkt anslutning till Östra Navet.
– Vi måste invänta budgetprocessen innan vi kan påbörja markarbetet. Samhällsbyggnadsnämnden fick i uppdrag att i kommande budgetprocess redovisa ekonomiskt förslag för anläggande av nytt övningsfält vid Östra Navet. Detta finns med i det äskande samhällsbyggnadsnämnden beslutat om även i år.
Pengarna ska sökas flera år i rad.
– Vi kommer att lösa det här, men det blir en stegvis uppbyggnad 2025, 2026 och 2027, säger Sara Keisu-Lundh.
Redan i september påbörjas flytten av räddningstjänsten, Andreas Löwenhöök uttryckte en oro över den uppsplittring som kommer att bli.
Sara Keisu-Lundh ger ett förklarande svar:
– Det kommer att gå att lösa under förutsättning att verksamheten fortsatt har tillgång till de lokaler och marker som idag skapar förutsättningar för övning. Viktigt att betona är då att det som benämns som gamla övningsfältet är mer än bara Gnistan 1. Övningar sker även i ”varmrökshuset” och på helikopterplattan som är belägna på samma fastighet som nuvarande brandstation. Vidare så har vi på grund av byggandet av modulbostäderna på Solbacken och underdimensionerat VA-system behövt lämna lektionssalsbyggnaden på Gnistan 1 och hyr nu istället en lektionssal i SOS gamla lokaler på samma fastighet som nuvarande brandstation. Det gamla övningsfältet är alltså uppdelat i tre delar varav två är i direkt anslutning till nuvarande brandstation och en del är Gnistan 1.
Andreas Löwenhöök är orolig att uppdelningen får stor påverkan på verksamheten och kommer att kräva mer tid till personalen och mer resurser till räddningstjänsten.
– Räddningstjänsten har konstaterat att det under en övergångsperiod kommer att gå att lösa. Lösningen är att man tar med räddningsfordon och brandmännen har med extra kläder och utrustning, säger Sara Keisu-Lundh.