Psykologen Anna Bennich har under flera år arbetat med människor som upplever ofrivillig ensamhet, och har bland annat skrivit boken ”Att vinna över ensamheten”.
– Människor är såklart olika, vissa hämtar mycket kraft från sociala möten och andra trivs bättre i sitt eget sällskap, men alla behöver någon form av social interaktion för att må bra, säger hon.
Människor som upplever ofrivillig ensamhet kan drabbas på olika sätt.
– Det man kan se efter en relativt kort tid är psykiska påfrestningar, att man känner sig nedstämd eller rastlös. Men lever man en längre tid i ofrivillig ensamhet kan risken öka för till exempel smärtproblematik och sömnstörningar. Det är svårt att säga exakt hur lång tid det tar innan risken ökar, men det vi vet är att det handlar om en längre period, säger Anna Bennich.
När många äldre isolerar sig är det viktigt att försöka skapa så många säkra sociala möten som möjligt.
– Det är viktigt att fokusera på att göra vad man ändå kan göra, även om det inte alls är lika roligt. Det känns kanske tråkigt att gå en promenad med två meters avstånd när man egentligen skulle ha firat en födelsedag med hela släkten, men gör det ändå. På lång sikt kommer de små sociala stunderna, även om de är skarvade, vara hjälpsamma för hälsan, säger Anna Bennich.