Norran berättade i slutet av januari om satsningen i Skellefteå på projektet ”Bryt våldsarvet”.
Det är en planerad kurs, som ska hållas senare under året, som riktar sig mot kommande och nyblivna föräldrar.
Kursen har som syfte att förebygga att barn ska utsättas för våld i sin uppväxt.
Här är några av Norrans artiklar om ämnet samt när ”Centrum mot våld” i Skellefteå nyligen fyllde tio år:
Satsning på att förebygga våld inom familjen: ”Vill bryta våldsarvet – riktar oss mot föräldrar””Bryt våldsarvet” en norsk metod: ”Få kunskap om hur uppväxt och erfarenheter påverkar ”Arbetar med våldsutsatta – och de som hotar och slår: ”Brott i nära relation uppmärksammas mera nu”På torsdagen hade ”Centrum mot våld” bjudit in till en utbildningsdag på Campus i Skellefteå.
Under rubriken ”Framgångsrikt arbete med våld i nära relation” höll Dan Rosenqvist sin utbildning i Forumsalen.
”Dynamisk terapi”
Dan Rosenqvist är legitimerad psykolog och KBT-terapeut och är utbildad i det som kallas för ”affektfokuserad psykodynamisk terapi”.
Tidigare har han arbetat som behandlare på behandlingshem för personer med kemiskt beroende. Han har även arbetat med psykisk ohälsa hos ungdomar och psykosomatik hos vuxna.
Varför anlitar ni Dan Rosenqvist till denna utbildningsdag?
– Vi vill att han ska få dela med sig till flera med den kunskap som han har, och vi har honom också som handledare. Dagen är uppdelad i två pass och det medverkar runt 170 personer från Skellefteå kommun och Region Västerbotten, alltså tidigare landstinget, svarar Jonerik Nilsson, som arbetar som behandlare vid ”Centrum mot våld” i Skellefteå.
En viktig del i utbildningsdagen var att belysa vilka förutsättningar som krävs för ett framgångsrikt arbete mot våld samt olika perspektiv på våld.
Dan Rosenqvist inledde med att säga att han ville utmana flera myter: allt från att smålänningar är snåla och att föreläsningsdeltagare alltid ska sitta tysta, till den vedertagna bilden av en våldsverkare.
”Blir bekymrad”
– Det är en stor grupp som vi kunde göra mera för, och man blir bekymrad över det som dessa personer kan göra mot andra människor, påpekade Dan Rosenqvist.
Han redogjorde för behandlingsstrukturer, vilka områden som är viktiga i arbetet med våldsverkarna. Den ”våldspyramid” han beskrev visade bilden från de förebyggande insatser som görs, via det akuta och rättsliga arbetet och fram till olika behandlingsinsatser.
Deltagarna fick också i smågrupper ha egna, korta diskussioner om läget i Skellefteå, vad görs i dag och vad som kan göras bättre.
Han visade också upp flera teorier till våld i relation som deltagarna fick diskutera, allt från ett feministiskt synsätt och kulturella orsaker, till biologiska skäl och inlärningspsykologi, där händelser i barndomen senare visar att ”våldet även fungerar för mig”, som Dan Rosenqvist påpekade.