Elfel stoppar tågtrafik till norra Sverige

Tågtrafiken i Norrland hade stora problem sedan onsdagskvällen. Flera avgångar ställdes in på grund av ett elfel. Under torsdagsmorgonen ser läget bättre ut, tågen rullar längs igen på sträckan mellan Sundsvall och Umeå. Det rapporterar VK.

Genrebild. Sedan onsdagskvällen har tågtrafiken på sträckorna Sundsvall - Umeå och Sundsvall - Ånge har problem med elförsörjningen.

Genrebild. Sedan onsdagskvällen har tågtrafiken på sträckorna Sundsvall - Umeå och Sundsvall - Ånge har problem med elförsörjningen.

Foto: TT/Fredrik Sandberg

Skellefteå2024-07-11 07:06

Under onsdagskvällen gick Trafikverket ut med att det var problem med elförsörjningen på sträckorna Sundsvall - Umeå och Sundsvall - Ånge. Det rapporterar VK.

 – Mellan Ånge och upp till Birsta utanför Sundsvall finns det ingen ström, säger Roger Norman, trafikchef på Vy tåg till VK.

– Vi fick beskedet vid klockan 20.55 att inte går att köra tåg på grund av elproblem, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressjour till tidningen.

Flera turer har ställts in på grund av detta. SJ:s nattåg mellan Umeå, Stockholm och Göteborg kommer att fortsätta gå, men via en annan sträckning.

Under torsdagsmorgonen kunde tågen återigen köra på sträckan Sundsvall - Umeå, men problemen på sträckan mellan Sundsvall - Ånge kvarstod, enligt VK.

Fler tåg kan komma att ställas in under torsdagen, enligt Hörstrand. Problemen med elförsörjningen bedöms vara lösta under eftermiddagen, enligt prognosen från Trafikverket.

Trafikchef på Vy, Roger Norrman, säger till VK att även de upplevt problem, men att sträckan mellan Sundsvall - Umeå återigen går att köra på. 

Även för Vy:s del står tågen stilla på sträckan mellan Sundsvall och Ånge.

Vy undersöker möjligheten att skaffa fram ersättningsbussar, men att vissa avgångar kommer behöva ställas in.

– Man kommer behöva hålla koll på Norrtågs hemsida för att se vilka avgångar som är möjliga att lösa med buss.

Trots att en stor del av tågtrafiken nu kan återupptas så kan trafiken till och från Umeå komma att påverkas. Det handlar om att det fortsatt finns problem kring området runt Sundsvall.

– Om det blir fler tåg som går en annan sträcka normalt som måste ledas om på den här sträckan som är farbar, till exempel godståg. Det kan ju bli så att det får en påverkan att det blir lite trängre på banan, men det får vi ju se under dagen, säger Roger Norrman, trafikchef vid Vy tåg till VK.

Har du drabbats? Tipsa oss på redaktion@norran.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!