I dagsläget finns minst 168 kommuner i Sverige som använder porrfilter på skoldatorer. Det skriver Porrfri barndom i en sammanställning av enkätsvar från 240 av landets 290 kommuner.
Skellefteå kommun finns inte på listan. Därför rasade förra året en debatt om filter skulle införas eller ej. Men i stället beslutade om en webbaserad utbildning skulle bli ett alternativ, något Norran tidigare rapporterat om.
Under torsdagen var det TE2C på Baldergymnasiets tur att genomföra utbildningen.
– Jag tycker det är bra att vi samlar elever fysiskt i skolan, så det finns en chans att det uppstår spontana diskussioner. Det är så man lär sig mest, tror jag. Inte om vi skulle skicka hem det här till eleverna som en distanskurs. Just för att vi är här och nu och kan prata om det blir det mer givande, säger läraren Katarina Hurtig.
Utbildningen ska genomföras i alla klasser från årskurs 6 till år 3 på gymnasiet och innehåller förutom inslagen om porr och kränkande innehåll också diskussioner om nedladdning och mobbning.
– Det var mycket man visste, men en del som man inte visste, säger Lovisa Rosenius från TE2C.
– Jag tycker det är jättebra att vi får göra sådant här, säger klasskompisen Alvina Andersson, och Rosenius håller med.
Katarina Hurtig är också positiv till att utbildningen blir ett alternativ till ett filter.
– Jag förordar det här, för här har man chansen att nå de verkliga värderingarna hos ungdomarna. Med ett porrfilter blir det bara ett slags censur som eleverna ändå kommer att hitta vägar runt om de vill. Porren finns ju överallt ändå. I alla mobiler kan du komma åt samma sak. Det är bättre att vi kommer åt beteendet, säger läraren.
Exempelvis tror hon att det går att utveckla lösningen och interagera den med studierna.
– Man skulle kunna ta det vidare i utbildningen på något sätt. I och med att jag har svenskämnet så finns det historiskt strider om publikationer av olika saker, ger Hurtig som exempel.
Vad tror du utbildningen kommer få för effekter?
– Jag tror att jag de kommer reflektera mer i alla fall i sitt skolarbete. Jag tror också att många kommer tänka sig för lite mer i sitt mediala beteende på fritiden.
Även Lovisa Rosenius och Alvina Andersson tror på en positiv effekt.
– Jag tror att det kommer få bra effekter, säger Rosenius.
– Man börjar tänka efter. Liksom, hur gör jag? avslutar Andersson.