– Det är ett helt fantastiskt utfall och det är svårt att för högre siffror i en kundundersökning, säger Angelica Falk, verksamhetsledare vid Nyföretagarcentrum Skellefteå till Norran.
Rikssnittet för rekommendationer bland de över hundra lokala NyföretagarCentrum som finns i landet landade på 87 procent.
Ett trendbrott när det gäller nyföretagandet i Skellefteå är att allt fler som vill starta företag här kommer från en anställning. Det handlar om så många som 90 procent jämfört med rikssnittet på 62 procent.
– I slutet av 2000-talet var cirka 80 procent av de som kom till oss arbetslösa så det här är något helt nytt och även på riksplanet sticker Skellefteå ut, säger Gunilla Viklund, affärsrådgivare vid Nyföretagarcentrum Skellefteå.
En hel del av de som vill starta eget och har en anställning jobbar hos Skellefteå kommun.
– Vår kommun är mycket generös när det gäller att bevilja tjänstledighet vilket gör det lättare att våga testa sina företagarvingar. Hos Skellefteå kommun kan man få upp till två års tjänstledighet medan alla andra kommuner i landet bara beviljar ett halvår. Dessutom är Skellefteå klassat som stödområde och därför får man söka starta eget bidrag utan att vara i en arbetslöshet, berättar Gunilla.
En annan intressant siffra är att 79 procent av de som har idéer och kommer till Nyföretagarcentrum Skellefteå inte skulle ha startat utan deras rådgivning.
– Här sticker vi också ut från rikssnittet på 61 procent. Hälften av alla som startar i Skellefteå kommun passerar genom oss på Nyföretagarcentrum. Sedan finns det vissa som inte har behov av att gå via oss, till exempel vid start av filialer och dylikt, säger Angelica Falk.
Under 2020 har det startats ett flertal nya IT-företag i Skellefteå.
– Till exempel har behovet hos företag och organisationer att fixa till sina hemsidor eller starta webbshoppar ökat. Det har även tillkommit ett flertal nya företag som sysslar med logistiklösningar, berättar Angelica.
Northvolts etablering har också satt sina spår i nyföretagandet.
– Behovet av snickare, företag som har food trucks och konsulter har ökat markant, säger Gunilla.
Hon och Angelica konstaterar också pandemin ställt till det genom att närmare 30 procent av dem som tänkt starta ett företag väljer att vänta till livet återgår till ett mer normalt läge.