Sedan hösten 2020 har yrkeshögskoleutbildningar kopplade till spel och film lockat människor från hela Sverige till Campus Skellefteå. Här har de utbildats inom ämnen som projektledning, spelutveckling, interaktionsdesign och specialeffekter.
Totalt har närmare 500 personer antagits till de olika programmen över åren.
– Vi har velat göra en världsledande utbildning, och tycker att vi har lyckats. Av de som gått vår utbildning har 9 av 10 fått jobb. Bara i vår senaste klass fick 70 procent jobb samma dag som de avslutade sina studier, berättar Rickard Wallin, vd på Visual Magic som driver en utbildning inom specialeffekter för spel och film, även kallat VFX.
Inför höstterminen 2025 hade Rickard och branschkollegorna på Futuregames, som har tre utbildningar i Skellefteå, skickat in nya ansökningar till Myndigheten för yrkeshögskolan.
Visual Magic ville fortsätta sin utbildning inom VFX med ett nytt intag, och Futuregames hade ansökt om att starta ytterligare två utbildningar: XR Producer och Game Artist.
– Vi hade fått indikationer om att myndigheten skulle vara restriktiv detta år, men hade aldrig kunnat tro att det skulle vara så här snävt, säger Oliver Karlsson, utbildningskoordinator på Futuregames North.
Beskedet från myndigheten, som meddelades i slutet av januari, innebär att Visual Magic får avslag för att börja en ny årskurs i höst, och att Futuregames inte får starta någon av de nya utbildningar de hoppats på.
– Eftersom man söker för tre år i rad så har vi fortfarande utbildningsstarter i höst, men det här innebär ändå kraftiga neddragningar för oss och en osäker framtid, säger Oliver på Futuregames.
För Visual Magic betyder det att de bara har har en klass från och med i höst, vilket slår hårt mot företagets ekonomi.
– Vi behöver få in 2-3 miljoner kronor. Kanske genom att hyra ut oss lärare som konsulter. Jag vet inte riktigt än hur vi ska lösa det, säger Rickard.
Förklaringen de fått av Myndigheten för yrkeshögskolan är att konkurrensen varit hög, men även att de tittat på arbetslösheten i varje region. I Västerbotten är arbetslösheten relativt låg, och därför anser de att yh-utbildningar behövs bättre på andra ställen.
– I Sverige har 27 procent av ansökningarna beviljats. I Västerbotten är den siffran bara 15 procent, säger Rickard som av den anledningen överväger att flytta skolan till en annan ort i framtiden.
– Men det är i så fall en sista utväg. Vi vill vara i Skellefteå där vi har ett nätverk av organisationer som stöttar och tror på oss, säger han.
Neddragningarna av utbildningsplatser är dåligt för Skellefteå, menar Pär Hultgren, vd på Gold Town Games, och Tim Leinert, affärsutvecklare på Arctic Game. Dels för spelbranschen, men även för andra it- och databolag
– Det är ett stort bakslag för hela Norrlands spelbransch. Alla som startar ett spelföretag vill ha möjlighet att växa, och för att kunna göra det behövs ett inflöde av kompetent personal, vilket dessa utbildningar har gett oss. Att de skulle försvinna vore högst beklagligt, säger Pär som själv både anställt och anlitat flera tidigare elever.
Tim Leinert på Arctic Game menar att det här är en viktig fråga för hela Skellefteå.
– Det handlar om vi “bara” vill vara en industristad, eller om vi också ska ge plats för kreativa näringar, säger han.
Inför nästa år kommer både Visual Magic och Futuregames att göra nya ansökningar. Myndigheten för yrkeshögskolan har gett vissa signaler om att då kunna bevilja fler utbildningar, men ingenting är säkert.
– Vi hoppas att framtida beslut bättre speglar den starka efterfrågan på kompetens inom spelindustrin. Branschen växer och behöver fortsatt en stabil tillgång på utbildad arbetskraft, säger Oliver Karlsson.