Populär onlinetävling ger nya möjligheter

För att träna sina hundar byggde en grupp agilityintresserade upp en träningsbana som ingår i onlinetävlingen Corona Agility Cup.

Lovisa Malm, Malva Björk, Josefine Björk, Linda Larsson och Sara Salsbring med lille Valter Salsbring i famnen, hjälps åt att bygga banan Pandemic som ingår i Corona Agility Cups fjärde delmoment.

Lovisa Malm, Malva Björk, Josefine Björk, Linda Larsson och Sara Salsbring med lille Valter Salsbring i famnen, hjälps åt att bygga banan Pandemic som ingår i Corona Agility Cups fjärde delmoment.

Foto: Carina Kvist

Skellefteå2020-05-15 08:00

Sedan coronavirusets utbrott har flera olika onlinetävlingar startat på nätet. Corona Agility Cup är en inofficiell tävling som består av fyra deltävlingar med olika banor. Alla moment körs i en förutbestämd ordning.

– Det var några agilityentusiaster som gick ihop och drog igång tävlingen och den har nu spridit sig stort på facebook. Alla tävlar mot alla genom att filma och skicka in sitt bidrag för bedömning, förklarar Sara Salsbring och fortsätter.

– För den som vill träna så finns banskisser med olika svårighetsgrader. Den vi ska bygga idag kallas Pandemic och den är lite klurig då både vägval och handlingsval är förutbestämda.

Sara berättar att de moment som alltid ingår i hopp- och agilityklasser är tunnlar, olika hopphinder och slalom. I agilityklassen ingår även kontaktfältshinder, klätter- och balansgång och gunga eller vippbräda. Det blir ofta en hel del byggande på våra träningar, säger Sara och ställer fram det sista hindret innan det blir dags för hundarna att komma in på banan.

Först ut att prova på banans olika moment är Linda Larsson med sin hund Janna. Hon klarar balansbommen med glans och det är full fart genom tunneln.

– Det här gillar hon, säger Linda glatt.

Både hundarna och hundförarna ser ut att trivas och några stannar till för att träna på enstaka moment.

– Sommartid så håller vi till och tränar på banan intill Brukshundsklubbens lokaler men på vintern så är träningsmöjligheterna begränsade. Vi har länge längtat efter en inomhushall. Nu ser det ut som att vi kan få tillgång till en hall som några privatpersoner har på gång i Boliden, säger Erika Jansson och fortsätter.

– Hallen kommer också att användas för bland annat lydnad och rallylydnad.

Sara Salsbring berättar att agility har varit en officiell hundsport sedan 1987. Någon gång på 90-talet startade agilitygruppen i Skellefteå.

– Idag är vi ett 40-tal aktiva i olika åldrar. Vi har många duktiga i klubben som befinner sig på olika nivåer och som satsar, tränar och tävlar. Varje år hålls fyra officiella tävlingar och en sommarcup. Förra året hade vi sex medlemmar som deltog på SM. Det är ju jätteroligt, säger Sara och tillägger.

– Vår verksamhet kan hållas året runt men de flesta aktiviteter pågår under den period som vi har barmark. En inomhushall skulle verkligen öka möjligheterna för oss.

Amanda Brandt och hennes hund Ilex fixade slalomhindret lekande lätt.
Amanda Brandt och hennes hund Ilex fixade slalomhindret lekande lätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!