Margot Wallström mötte Skellefteborna under MR-dagarna

Före detta utrikesminister Margot Wallström, från Kåge, arbetar idag med återuppbyggnaden av Ukraina.
Nu är hon i Skellefteå för att prata om sitt arbete med mänskliga rättigheter och uppdraget med utreda krigets skador på miljön.
– Krigets effekter på miljön har inte funnits på kartan på det här sättet tidigare, säger hon.

Margot Wallströms första panelsamtal under Människliga Rättighetsdagarna i Sara kulturhus var välbesökt. Publiken jublade när hon stod fast vid att erkännandet av Palestina under sin tid som utrikesminister.

Margot Wallströms första panelsamtal under Människliga Rättighetsdagarna i Sara kulturhus var välbesökt. Publiken jublade när hon stod fast vid att erkännandet av Palestina under sin tid som utrikesminister.

Foto: Lovisa Gustavsson

Skellefteå2024-11-15 01:10

Hon har en lång meritlista: EU-kommissionär, vice ordförande i EU-kommissionen, FN:s representant i frågor som rör konfliktrelaterat sexuellt våld. Lägg så till flera ministerposter i den svenska regeringen, senast som utrikesminister.

Men den politiska banan inleddes i Kåge under 70-talet, när hon startade en SSU-klubb.

– Det var en tillfällighet, jag hade ingen facklig eller politisk bakgrund med mig hemifrån. Det var en granne som sa: ”Du som är så envis, ska du inte starta en SSU-klubb?”, säger hon.

undefined
Margot Wallström uppmanar Skellefteås ungdomar att engagera sig i samhället. ”Jag tror att man måste blanda sina selfies med att göra någonting osjälviskt. Hitta en fråga som du brinner för och engagera dig i den”, säger hon.

Nu är hon hemma i sina gamla hemtrakter. Hon är en av talarna under Mänskliga Rättighetsdagarna på Sara kulturhus och kommer bland annat att prata om sitt långa arbete inom den internationella politiken och den feministiska utrikespolitik hon lanserade under sin tid som utrikesminister.

– Det ska bli spännande att prata om mänskliga rättigheter i den här tiden, när vi slits mellan hopp och förtvivlan. Vi ser en backlash för principen om universella mänskliga rättigheter – inte minst för kvinnor. Kvinnor utgör hälften av befolkningen på den här planeten. Vi kan inte fortsätta att diskriminera eller räkna bort dem i det politiska arbetet, säger hon. 

undefined
Margot Wallströms första panelsamtal under MR-dagarna i Skellefteå var välbesökt. Cilla Gustavsson, från föreningen Ordfront modererade ett samtal om arbetet med mänskliga rättigheter i en tid som präglas av hopp och förtvivlan.

I dag är Margot Wallström ordförande i en internationell arbetsgrupp som arbetar med återuppbyggnaden av Ukraina. I hennes hem i Värmland hänger ett fotografi av ett fält i Ukraina. Bland de gula och svarta ränderna i ett sädesfält syns svarta hål, rester av bomber som exploderat. Tavlan har hon fått av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. 

– Det var en kvinnlig soldat som tog fotografiet. I all sin enkelhet fångar bilden in krigets skador på miljön. Den vackra naturen och de brutala konsekvenserna, säger Margot Wallström.

undefined
På Margot Wallström vägg hänger ett fotografi som tagits av en kvinnlig ukrainsk soldat. Bilden visar hur ett sädesfält bombats sönder.

Det är en fråga som har fått aktualitet efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. Människor dör och drivs på flykt, städer och landsbygd bombas, familjer slits sönder. Även Ukrainas natur lider enorma skador. Landet är en av världens största spannmålsexportörer och den största exportören av solrosolja. 

undefined
Margot Wallström bredvid Volodymyr Zelenskyj. Även miljöaktivisten Greta Thunberg har deltagit i den internationella arbetsgruppen.

– Det är ett fantastiskt vackert land, med vidsträckta solrosfält och stora skogar. Ukraina står för 35 procent av den biologiska mångfalden i Europa. Befolkningen vet hur beroende de är av vad naturen kan producera, säger hon.

Kriget leder till att odlingsmark under lång tid blir minerad eller förgiftad. Det kallas ekocid, storskalig miljöförstöring med långvariga och utbredda konsekvenser för både natur och människor. 

undefined
Fragment av en rysk missil syns i förgrunden medans en bonde arbetar på sitt fält i Izium, Kharkiv regionen i Ukraina.

På uppdrag av president Zelenskyj leder Margot Wallström och Zelenskys stabschef Andriy Yermak en internationell arbetsgrupp. Gruppen har kartlagt krigets skador på miljön, utrett ansvarsfrågan och vilka möjligheter som finns att driva juridiska processer mot Ryssland.

– Miljön har historiskt kallats det tysta offret i krig. Det är väldigt ovanligt att man uppmärksammar det. Zelenskyj är modig som tar med detta perspektiv i sitt arbete med fredsplanen. Det är otroligt viktigt för ukrainarna att Ryssland tvingas betala för de skador som de åsamkat både människor och miljön. Idag finns också möjligheten att samla bevis som aldrig förr, säger Margot Wallström. 

undefined
Översvämmade gator i Cherson i södra Ukraina, efter att kraftverksadammen Nova Kachovka gav vika. Ryssland misstänks för att ha sprängt dammen och händelsen anses av många vara en av de mest tydliga exemplen på brottet ekocid.
undefined
Arkivbild. Det ryker från ett brinnande fält i närheten av kolgruvorna i Pokrovsk, i Ukraina i september 2024. Margot Wallström säger att Zelenskyjs fokus på krigets miljöskador är ovanligt. ”Även delfinerna i Svarta havet och Ukrainas bisonoxar är offer i kriget. Det är modigt att ta med det perspektivet i fredsplanen.”, säger hon.

I början av året överlämnade de över en rapport till Zelenskyj. Rapporten innehöll 50 rekommendationer till regeringen. Samtidigt som kriget rasar har arbetsgruppen undersökt hur Ukraina ska återuppbyggas efter krigets slut. 

– Det finns ett arv från Sovjettiden med gamla energislukande energisystem som behöver moderniseras. Vi har undersökt hur de kan bygga tillbaka ett bättre och grönare samhälle, förklarar Margot Wallström. 

undefined
Margot Wallströms första panelsamtal under Människliga Rättighetsdagarna i Sara kulturhus var välbesökt. Publiken jublade när hon stod fast vid att erkännandet av Palestina under sin tid som utrikesminister.

Nu ansvarar hon för att stötta, utvärdera och se till att Ukrainas regering följer de rekommendationer och krav som de åtagit sig.

– Vi följer deras arbete väldigt noga tillsammans med European Institute of Peace, ukrainska civilsamhällesorganisationer och miljöorganisationer. 

undefined
Den 11 november attackerades lägenhetsbyggnader under en rysk attack i Kryvyi Rih i Ukraina. Bombanfallen i Ukraina leder till stora utsläpp av farliga kemikaliser och substanser.

För bombanfallen resulterar inte bara i sönderslagna hem – utan även långsiktiga miljökonsekvenser. 

– Det är som att vardagen är kvar, man ser delar av ett kök, en soffa, en trasig gardin – men allt liv är borta. Samtidigt utlöser det många farliga ämnen i luften och naturen. Det finns skogar som man inte vet om man någonsin kommer kunna gå i igen, därför att det finns så många minor i marken, säger hon.

undefined
Ukrainska helikoptrar flyger över ett solrosfält i östra Ukraina. Ukraina är beroende av sin jordmån för att kunna odla. Landet är världens största exportör av solrosolja. Nu riskerar alla landminor och bomber under kriget att förstöra odlingmarken.

Du arbetar med att utreda och kartlägga miljöskador till följd av ett krig som ingen vet hur det kommer att sluta. Hur hittar du styrka och ork att göra det?

– Det är det mest meningsfulla man kan göra. Zelenskyj tar en stor risk, men det är en viktig insats att ge det här arbetet prioritet. Krigets effekter på miljön har inte funnits på kartan på det här sättet tidigare. Jag tror att Ukraina kommer att bli en förebild för att de driver sådana här ärenden rättsligt. Vi flyttar fram positionerna för vad som går att göra, säger hon. 

undefined
Margot Wallström är på plats i Skellefteå för att delta under Mänskliga Rättighetsdagarna. ”Jag tror att unga måste blanda sina selfies med att göra något osjälviskt. Det är viktigt för demokratin att vi att engagerar oss i samhället”, säger hon.

Under kriget i Ukraina och efter sprängningen av kraftverksadammen Nova Kachovka i Cherson, så har debatten om att kriminalisera ekocid intensifierat. 

undefined
En av de mest uppmärksammade exemplen på ekocid är sprängningen av kraftverksdammen Nova Kachovka i Cherson i södra Ukraina i juni förra året. Tusentals människor tvingades fly till följd av översvämningen. Ryssland misstänks ligga bakom sprängningen.

Förra året presenterade EU-parlamentet ett lagförslag som kan ge effekter och påskynda arbetet med internationell lagstiftning. Även arbetet i Ukraina kan påskynda liknande processer. Om ekocid blev ett brott enligt Romstadgan skulle ekocid juridiskt likställas med folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten. Då skulle aktörer som Ryssland kunna dömas i Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC).

undefined
Kachovka-dammens kollaps leder till katastrofala och långsiktiga konsekvenser. Här ligger döda fiskar i botten på den uttorkade dammreservoaren i Cherson, i södra Ukraina.

Margot Wallström ser arbetet med diplomati, reformer och förändring som ett måste och en skyldighet. 

– Jag vill att mina barnbarn ska få en chans att leva i en bättre värld. I morse tog jag en promenad i skogen. En tanke slog mig. Det är som om folk idag lär sig hur världen fungerar utantill. Vi är bra på att mäta och beskriva världen, istället för att vilja förändra den. Men vi måste förändra världen till det bättre och hitta de reformer vi behöver för att nå dit.

undefined
Efter Margot Wallströms samtal på stora scenen tog hon sig dit att prata med ungdomar från föreningen Världens ungdomar, som var på besök från Linköping.

Har du några tips till ungdomar i Skellefteå, Kåge eller Bureå idag?

– Många ungdomar mår inte bra idag. Jag tror att man måste blanda sina selfies med att göra någonting osjälviskt för att börja må bättre. Det går inte att bara leva i sociala medievärlden. Det finns en riktig värld som behöver alla våra gemensamma krafter. Vänd bort blicken från dig själv. Du är en del av ett samhälle och vi behöver bry oss om det. Hitta en fråga eller en nisch som du brinner för och engagera dig i den. Det är er framtid som står på spel, säger hon.

undefined
Killar och tjejer från föreningen Världens ungdomar ville ta bild med Margot Wallström efter hennes samtal under MR-dagarna i Skellefteå.
Margot Wallström

Margot Wallström, 70 år, är född och uppvuxen i Kåge. Hennes politiska karriär sträcker sig längre än 40 år tillbaka i tiden.

Hon satt för första gången i riksdagen mellan 1976 och 1977. Hon har varit biträdande civilminister, kulturminister, socialminister och utrikesminister. Som utrikesminister lanserade hon en feministisk utrikespolitik, en linje som idag efterföljts av ett 15-tal andra länder. Under Wallströms tid som utrikesminister blev Sverige det första EU-landet at erkänna Palestina under sitt EU-medlemskap. 

Margot Wallström har även arbetat som EU-kommissionär för miljöfrågor och varit EU-kommissionens förste vice ordförande. 

Hon blev FN:s första särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikter.

Wallström har också haft en lång rad uppdrag inom statliga myndigheter, kommuner och förenings- och näringsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!