Efter en nästan 1,5 timme lång debatt i kommunfullmäktige klubbades ändå det nya förslaget till busstrafiksystem i Skellefteå kommun.
Demonstranter mötte upp politikernaMen det gjordes alltså inte i enighet. Centern och Kristdemokraterna valde att yrka på återremiss av förslaget.
– Förslaget är landsbygdsfientligt och det finns otroligt många frågetecken. Hur påverkas invånarna på landsbygden, vilka konsekvenser får det här för skolan, eleverna och deras föräldrar och hur tänker man kring ringbilar? Det här borde ha varit utrett, sa Carina Sundbom (C).
Kommunstyrelsen lovar: Man ska kunna åka med skolbussenFick medhåll
Hon ville skjuta på beslutet ett år för att få en ordentlig analys och fick med sig Charlotta Enqvist (KD).
– Jag skulle ha velat ha mer detaljer i dag. Vi har fått mycket information muntligt. Det känns inte seriöst, sa hon.
Dessa byar förlorar sin busstrafikÄven ledamoten Peter Lindkvist röstade för återremiss.
Det är en skada för Skellefteås invånare att skjuta på beslutet.
Men de föll i voteringen med 51 röster mot 9.
Skadlig väntan
Övriga partier var positiva till det nya kollektivtrafiksystemet och tryckte på att det var viktigt att få till en förändring.
– Jag uppfattar det som ett bra förslag med tydligt innehåll. Jag ser snarare en risk med att ha ett dåligt kollektivtrafiksystem ett år extra. Det är en skada för Skellefteås invånare att skjuta på beslutet, sa Andreas Westerberg (L)
– Det här blir ett inriktningsbeslut för ett fortsatt arbete. Vi vill gå vidare med grunden för att processen ska gå vidare, sammanfattade Andreas Löwenhöök (M).
Det framkom även att flera avtal mellan kommunen och kollektivtrafikutförare går ut under 2019. Det är en anledning till att man vill skynda på processen.
En av utredarna bakom förslaget påpekade att upphandlingar oftast görs på 8–10 år. Att upphandla något år i taget blir betydligt dyrare.
Byar förlorar busslinjer - och i stan blir det ändringar på MorönVill gott
Lorents Burman (S) ville stilla den oro som finns kring det nya förslaget. Klart sedan tidigare är att flera kompletterande utredningar ska göras kring skoltrafiken, ringbil och möjligheter för vanliga resenärer att åka med skolbussar.
– Gruppledarna kommer att medverka i det arbetet i höst, sa han.
Han lovade även att frågorna inte ska avgöras i kommunstyrelsen utan i kommunfullmäktige, efter uppmaning från Ingegerd Saarinen (MP).
– Det finns ett gott hjärta bland oss alla. Och för att ingen ska tro något annat tar vi det till fullmäktige, sa Lorents Burman.
När man därefter tog beslutet om att anta förslaget blev röstsiffrorna 52 för, 7 som avstod att rösta och ett nej.