Politikern hade korta möten – ersattes för heldag

Magnus Nilsson (S) var på korta politiska möten. Trots det begärda han och fick ersättning för förlorad arbetsinkomst för en hel dag. "Enligt kollektivavtalet kan jag inte vara tjänstledig en del av dagen", säger han. Men det stämmer inte, enligt Handels.

Enligt Magnus Nilsson ska det ha funnits personer på andra uppdrag tidigare som haft liknande upplägg inom kommunen.

Enligt Magnus Nilsson ska det ha funnits personer på andra uppdrag tidigare som haft liknande upplägg inom kommunen.

Foto: press

Skellefteå2023-06-17 07:00

Norran har efter tips granskat mötesprotokoll för politiker i socialnämnden 2019–2023 i Skellefteå och hittat ersättningar som sticker ut. Tre politiker har begärt heldagsersättningar för förlorad arbetstid – trots korta möten, som ska ge halvdagsersättning enligt regelverket.

Två har fått ersättningen ett fåtal gånger. Den tredje, Magnus Nilsson, har genomgående begärt heldagsersättning vid möten i utskottet för individ- och familjeomsorgen.

En sammanställning av möten på under 3,5 timmar visar att Magnus Nilsson vid ett 80-tal tillfällen begärt heldagsarvode på 1 661 kronor, medan andra politiker nöjt sig med halvdagsersättningen. Det kortaste mötet varade i elva minuter och de längre har pågått i några timmar.

Nio stickprov på utbetalningar från olika år visar att det vid sju tillfällen betalades ut heldagsarvode. I ett fall var summan något mindre och i ett annat gjordes ingen utbetalning.

Numera är Magnus Nilsson arvoderad deltidspolitiker, som första vice ordförande i socialnämnden, och tjänar drygt 17 000 kronor i månaden på det politiska uppdraget. Han har inte rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst vid alla möten utan enbart vid studiebesök, utbildning och sammanträden i fullmäktige. Under 2023 har han fått heldagsarvodet på 1 704 kronor minst sju gånger.

Vad kommunen betalar politikerna påverkas av arbetsgivarens avdrag. Magnus Nilsson är verksamhetsutvecklare på ABF i Skellefteå. Han berättar att frågan om ersättningen tidigare diskuterats i nämnden, men att han bara följer direktiv från arbetsgivaren, baserat på kollektivavtalet med Handelsanställdas förbund.

– Jag arbetar målstyrt vilket innebär att jag är i tjänst såväl dag- som kvällstid. Jag kan inte ta ledigt en del av dagen. Det går inte att beräkna för dem som har målstyrd arbetstid. Det handlar om att få tillräcklig återhämtning. Det är andra som har kommit fram till detta och jag förhåller mig till reglerna.

Han ansvarar för fackliga utbildningar som mest hålls dagtid, men även för föreningar och grupper med verksamhet på kvällar.

– Min tjänst är anpassad utifrån verksamhetens behov.

Är du ledig resten av dagen efter mötena?

– Jag är tjänstledig resten av dagen. Jag har inget att vinna på detta, men jag vill inte bli utan lön när jag åker på möten.

Han tycker att det är obekvämt att ta den här diskussionen eftersom han inte har bett om reglerna.

Tycker du upplägget är rimligt?

– Det är jättesvårt att ha synpunkter på. Min arbetsgivare och mitt fackförbund avtalar kring hur jag får vara tjänstledig. Jag kan bara förhålla mig till det.

Hur tror du det uppfattas av väljarna att skattepengar går till att täcka upp för tid när det inte är möten?

– Jag kan förstå att det ser konstigt ut. Och jag skulle kunna förstå om man misstycker om jag på något sätt skulle gynnas ekonomiskt av detta. Men jag har ingen strävan efter att gynnas eller få mer än jag har rätt till.

Enligt Jimmy Edsbrand, HR-chef vid ABF, är orsaken till upplägget att de med målstyrd arbetstid undantas från arbetstidslagen.

– Det finns ingen arbetstid att förhålla sig till då det kan vara olika träffar vid olika tidpunkter under dagen i den här typen av tjänst. Det gör det svårt för arbetsgivaren att beräkna ledig tid.

Han utgår från en tolkning av kollektivavtalet som arbetsgivarorganisationen Fremia gjort, och hänvisar till dem då han får frågan om varför det, trots detta resonemang, går att ha ledigt heldag.

Nadia Larsson, rådgivare vid Fremia, svarar kort per mejl att de inte kan uttala sig om enskilda medlemmars verksamhet. Hon hänvisar till att regler i kollektivavtalet om målstyrd arbetstid är utgångspunkten. Den utgår från verksamhetens behov och krav. Sedan hänvisar hon tillbaka till ABF.

Fredrik Wimborn vid Handels har varit med och tagit fram kollektivavtalet och han håller inte med.

– Nej, det är fel. Det är snarare så att den här typen av arbete gör det ännu enklare att ta ledigt för exempelvis möten. Jag har svårt att se att en person som är borta en del av dagen inte kan gå tillbaka och jobba. Även om man inte kan ha träffar så kan man göra andra arbetsuppgifter.

Han konstaterar att det inte är kollektivavtalet som är ett problem.

– Jag har själv arbetat som företroendevald och haft samma typ av oreglerad tjänst. Arbetsgivaren kunde då räkna av timme för timme.

Politikernas ersättning

Det finns ersättningar för fritidspolitiker och hel- och deltidspolitiker.

De kan få ersättning för bland annat sammanträden, restid, förlorad arbetsinkomst, förlorad pensionsförmån, förlorad semesterförmån, särskilda arbetsförhållanden, barntillsyn och vård och tillsyn av person med funktionsnedsättning.

Nytt efter årsskiftet är att politikerna inte bara ska kryssa i och begära ersättning för förlorad arbetsinkomst. De måste även lämna in styrkta underlag från arbetsgivaren om löneavdrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!