Kring årsskiftet slöts ett avtal mellan polismyndigheten och vaktbolaget Securus Säkerhet i Sverige AB. Securus fick då uppdraget att bemanna polisens arrester i hela polisregion nord, det vill säga i de fyra nordligaste länen.
I slutet av april, ungefär tio dagar innan avtalet skulle träda i kraft, fick polismyndigheten information om att vaktbolaget saknade personal.
Elin Holmqvist, gruppchef på polisen i Skellefteå, minns när det gick upp för henne och kollegorna att bolaget inte skulle kunna leverera i princip några arrestvakter alls – och att poliserna skulle behöva täcka upp.
– Där och då var det tufft utifrån att vi visste att sommaren var framför oss, och vi har personal som behöver få semester. En annan viktig målsättning var att det inte fick påverka den övriga polisiära verksamheten.
Under ett par veckor var arresten i Skellefteå obemannad, sedan kunde Securus leverera ett par vakter. Elin och hennes kollegor beslutade att det vore klokast om myndigheten täckte upp resterande timmar.
– Att ha en dygnetruntarrest är viktigt för att kunna bedriva ett effektivt polisarbete.
Lars Persson, polischef i Skellefteå, säger att den interna kommunikationen fungerat bra, men att situationen som helhet är problematisk.
– Läget är ansträngt, men det är inget som på något sätt påverkar övrig verksamhet. Alla är medvetna om situationen och många har bjudit till. Men det är obra att vi är i den situation som vi är, det är inget tvivel om det.
Totalt har poliserna behövt täcka upp för 80-130 timmar i veckan. Av de timmarna har ungefär hälften varit övertid, säger Elin Holmqvist.
– Övriga 50 procent har vi kunnat bemanna arresten med hjälp av en timanställd förtidspensionerad polis som varit fantastiskt värdefull. Vi har också haft timanställda polisstuderande som fått jobba.
– Det har blivit en del övertid men inte så mycket som befarat, så det känns bra, säger Elin.
Inga semestrar har blivit återkallade, däremot har en anställd själv valt att flytta sin semester till hösten. Några medarbetare har frivilligt tagit på sig enstaka arbetspass under ledigheten.
Polisen har löpande kontakt med Securus, och Elin Holmqvist tror att företagets bemanning kommer att bli bättre framöver. Men det löser sig inte till efter sommaren, säger hon.
– Polismyndigheten kommer att behöva bemanna arresten i någon utsträckning fram till årsskiftet.
Joakim Moritz är ordförande för Polisförbundet i Västerbotten. Han är inte kritisk till hur polisen i region nord valt att lösa problemet med bemanningen, men däremot riktar han skarp kritik mot företaget Securus som inte levererat den utlovade personalen på utsatt tid.
– Företaget mörkade sin kapacitet när de ingick avtalet och nu får vi stå för mängder av arbetstid i arresten. Det är väldigt oärligt att säga att man har grejerna, och så har man inte det. Det här är ett riktigt dåligt företag som inte gör som man ska.
Vad säger de anställda inom polisen om det här?
– Det är självklart för poliser att ställa upp när det behövs, men ingen tycker att det är särskilt roligt att jobba för mycket. Och problemet är, hur länge kan man hålla på och jobba övertid?
Liksom gruppchefen Elin Holmqvist delar Joakim bilden av att polisen kommer att behöva bemanna arresten till årsskiftet. Han är orolig för vilka konsekvenser det kommer att få.
– Övertid skadar återhämtningen och driver personalen ganska hårt. Min egna prognos är att om det fortsätter så här kommer den ordinarie verksamheten att drabbas.
Securus talesperson Salomon Bekele säger att skälet till vaktbristen i polisregion nord beror på att det varit svårare att rekrytera än de hade trott.
Det är kutym att de vakter som redan jobbar i arresten fortsätter med den nya leverantören, säger Salomon. Så snart avtalet var färdigt försökte Securus rekrytera arrestvakterna – men misslyckades.
– Vilket är onormalt, det har vi inte varit med om tidigare. Det ställde till det för oss, säger Salomon och lägger till:
– Jag kan bara beklaga, men vi utgick från den erfarenhet vi har. Och vi tar naturligtvis kostnaderna för det här.
Ett sätt företaget har hanterat personalbristen är att bemanna region nord med vakter från Stockholm, som tillfälligt flyttas upp, säger Salomon.
– Det blir stora kostnader, men de är vi beredda att ta för att ge så bra leveranser som möjligt.
Håller du med om att ni ljög när ni ingick avtalet med polisen?
– Vi gick in i avtalet med ambitionen att göra ett bra jobb, och den ambitionen har vi kvar. Men det har varit bökigt i början, jag kan bara beklaga situationen.
Han säger att företaget hela tiden jobbar hårt med att rekrytera personal, en process som tar ungefär 6-9 veckor med utbildning och praktik för vakterna.
Mycket nytt folk är på väg in, betonar han.
– Vi räknar med att nå ett normalläge i oktober, då kommer vi att vara runt hundra personer.
"Normalläge" innebär att företaget levererar som tänkt, vilket innebär ungefär 100 vakter för hela region nord, förklarar Salomon.
Polisen säger att deras bild är att de kommer behöva bemanna arresten i någon utsträckning fram till årsskiftet, men du tror att ni är tillräckligt bemannade i oktober?
– I vilken utsträckning polismyndigheten måste fortsätta att bemanna arresten går inte att säga nu, men bilden av rekryteringsläget är att vi kan få in 30 personer till, och vara 100 vakter i oktober.
Arrestbemanningen är inte det enda som påfrestar polisarbetet i norra Sverige. Sedan i början av 2023 har poliser från bland andra region nord skickats till Stockholm för att stärka upp utredningsarbetet i samband med de omtalade skjutningarna.
Det är sannolikt ett samarbete som kommer fortsätta i höst, tror Polisförbundets Joakim Moritz.
– Naturligtvis ställer vi upp om en annan region ber om hjälp, det är inget konstigt. Men vi måste se till vilka konsekvenser det får om man är borta från sin familj hela veckan för att man är nere och jobbar i Stockholm, sen kommer hem och ska jobba övertid i arresten, säger han och lägger till:
– Du behöver inte vara kärnfysiker för att se att det inte håller.