Peter Enmark vid Skelleftepolisen berättar för Norran att polisen ganska sent fick kännedom om att det planerades en bilträff på Biltemas parkering, men att ryktena var så pass många att de valde att agera.
– Ryktena pekade mot fredag och lördag, det gick inte att säga vilken dag det skulle vara. På grund av besluten som är tagna kring folksamlingar och att det går ganska fort att vara mer än 50 personer, åkte vi dit på fredagen för att bilda oss en uppfattning.
Polisen stod och iakttog Biltemas parkering och vid 21-tiden hade drygt 100 fordon samlats där.
– Det är en sak att umgås på en parkering, men att sen kunna säga att det är en offentlig tillställning är en annan. Men vi började kunna se att man minglade och var där för att träffa varandra.
Då tillställningen vid det laget överskridit begränsningen på 50 personer så valde polisen att ingripa.
– Det gick lugnt tillväga, vi samtalade med förare och andra i fordonen och avvisade dem från platsen och hindrade andra från att komma in på området. Vi avvisade alla och till slut stod bara ett fordon utan förare kvar, säger Peter Enmark.
Bemannade ni upp extra inför det här?
– Jo, vi gjorde faktiskt det, både på fredagen och lördagen. På lördagen var det lugnt i Skellefteå, men samma fenomen dök upp i Piteå så vi skickade en del av vår bemanning dit, vi måste ju hjälpas åt. De noterade att många av de som var där var samma personer som varit i Skellefteå.
Totalt avvisades 237 fordon från Biltemas parkering i Skellefteå. Totalt uppskattar polisen att det var cirka 350 till 400 fordon och mellan 1000 och 1200 personer i omlopp på Solbackenområdet. Många av dem var mellan 18 och 25 år, men det fanns också en hel del minderåriga.
– Efter vi hade avvisat dem så cirkulerade de länge i området och någon timme senare upptäckte vi att det blivit en samling på Maxi-området istället, mellan Maxi och Kappahl. Så vi fick avvisa vissa igen, dock kunde vi glädjas åt att det inte var några minderåriga kvar.
Han säger att förutom Skelleftebor så hade personer från Kalix, Boden, Luleå, Lycksele, Umeå och Sorsele sökt sig dit.
– Människor är väl sugna på att socialisera i dessa tider och sannolikheten är ju att den här typen av tillställningar kommer ske oftare, när alla evenemang är inställda och det inte ges några tillstånd. Jag skulle önska att det inte händer igen. Det är tråkigt att man inte kan respektera besluten som fattats så vi behöver gå in med tvång, det skulle vara trevligare om folk levde efter restriktionerna.
Peter Enmark tycker att alla borde tänka i ett större perspektiv.
– Man ska vara rädd om sig. Även om man inte är rädd för sin egen skull så finns det en risk att man bidrar till att sprida smittan. Det är ju därför de här besluten har tagits. Om man matas med direktiven över lång tid kanske man inte lyssnar längre, men det är otroligt viktigt. Anledningen är ju alla ska ha tillgång till en vård som är adekvat om man väl blir sjuk.
Han säger att polisen träffade på en del personer under fredagskvällen som inte var insatta.
– Vi träffade de som sa att ”Men smittan finns ju inte i Skellefteå”, så alla är inte övertygade och det är ju svårt att övertyga dem då.