Det akuta sjukdomstillbudet har alltså kommit till polisens kännedom genom ett tips. Det uppger Patrik Åström, förundersökningsledare på Miljöbrottsgruppen i polisregion Nord.
– En man i medelåldern ska ha drabbats av ett livshotande tillstånd på arbetsplatsen, säger han.
Händelsen har inledningsvis utretts som vållande till sjukdom, men polisen har inte kunnat klarlägga vad som orsakat det. Polisen har inte gått vidare med någon förundersökning och det finns ingen brottsmisstanke. Polisen har inte heller någon uppgift om vem det är som drabbats.
– Vi känner till händelsen i stora drag. Personen fördes till vården, men vi vet inte vem det är, säger han.
Hur kan ni starta en utredning, trots så lite information?
– Det finns fog för det. Vi fick ett tips och det är trovärdigheten i skrivelsen som gör att vi väljer att gå vidare med detta. Om vi har anledning att tro att brott är begånget ska vi skriva en anmälan.
Det låter konstigt att ni inte vet vem det är?
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt, men man kan anta att personen vill vara anonym. Sekretessen inom sjukvården är väldigt stark.
Patrik Åström säger att förundersökningar generellt inleds efter att Arbetsmiljöverket utrett arbetsplatsolyckor och upprättat åtalsanmälan. I och med det nuvarande utredningsläget är det svårt för polisen att driva utredningen vidare.
– Just nu har vi inget annat att stödja oss än att vi har fått in en trovärdig skrivelse.