Polisen Thomas griper sexköpare i Skellefteå: ”Vi har slagit till såväl under som efter sexköpet”

Han ingår i Skelleftepolisens arbetsgrupp vars uppdrag är att bekämpa, förebygga och utreda sexhandeln i kommunen. Han har flera gånger gripit manliga sexköpare i samband med sexköp. ”Vi påpekar att kvinnan som mannen haft sex med inte bara är ett objekt utan en person som befinner sig i en utsatt situation”, säger Thomas.

Efter att en anmälan upprättats av polisen om brott mot sexköpslagen så lämnas ärendet över till åklagare som – om brottet erkänns – beslutar om ett strafföreläggande som innebär dagsböter.

Efter att en anmälan upprättats av polisen om brott mot sexköpslagen så lämnas ärendet över till åklagare som – om brottet erkänns – beslutar om ett strafföreläggande som innebär dagsböter.

Foto: Arkivbild

SKELLEFTEÅ2018-12-15 08:01
undefined
En av poliserna i Skellefteå berättar om arbetet att bekämpa och upptäcka sexhandeln i Skellefteå. ”Vi har ett bra samarbete med flera aktörer, exempelvis hotellägare”, säger han.

Vi möts i polishuset i Skellefteå, Thomas heter egentligen någonting annan, men på grund av hans arbete mot sexhandeln så vill han inte röja sin identitet.

Polisen i Skellefteå har under 2018 inlett en satsning för att upptäcka och bekämpa brott mot sexköpslagen som sker på olika platser i kommunen, som Norran berättade om i fredags:

Skelleftepolisen gör riktade insatser: ”25 ärenden – upptäcktsrisken har ökat markant”Kartläggning av sexköpsbrotten: ”Rör sig ofta om misstänkt människohandel”

Det innebär att det finns både polisiära utredare och spanare i Skellefteå som, bland andra arbetsuppgifter, jobbar med sexköpsärenden som blir kända efter olika utredningsinsatser.

– Det här arbetet sker också genom ett gott samarbete med poliskollegorna i främst Luleå och Umeå. Sammantaget ger detta en slagkraftig möjlighet att förebygga, förhindra och upptäcka brott mot sexköpslagen, säger Thomas.

undefined
Om man främjar köp av sexuella tjänster genom att låna ut sin lägenhet kan det uppstå brottsmisstankar om koppleri. Det bedöms som ett allvarligare brott än själva sexköpet.

Han lyfter fram flera viktiga saker:

– Vi har ett bra samarbete med flera aktörer, exempelvis hotellägare och andra med liknande verksamhet. Det sexköparen inte tänker på är att den som säljer sex ibland, i efterhand, är samarbetsvillig med polisen. Detta kan ske långt efter att köpet har skett och bevisningen räcker många gånger långt.

– Dessutom ska det påpekas att den som lånar ut sin lägenhet till den här typen av verksamhet kan göra sig skyldig till koppleri, alltså att man på olika sätt främjar sexköpsbrott. Brottet koppleri bedöms som betydligt allvarligare än brott mot sexköpslagen, som vanligtvis har mellan 50 och 60 dagsböter som påföljd.

Att öppen annonsering på nätet blivit allt vanligare där sexuella tjänster erbjuds mot betalning, gör det lättare för polisen att komma vidare i sådana här utredningar.

undefined
Med några enkla knapptryckningar kan man på olika sajter och hemsidor se utbudet om sexuella tjänster mot betalning med koppling till Skellefteå.

– Att sälja sexuella tjänster är ju inte olagligt, det är köpet som är kriminaliserat. Öppenheten på internet har skapat en helt annan situation jämfört med hur prostitutionen såg ut förr i tiden. I vissa av annonserna anges ju bland annat vad olika tjänster kostar, berättar Thomas.

Thomas och spaningskollegan har vid flera tillfällen varit ute på uppdrag och spanat mot platser där det, genom olika underrättelser som polisen fått fram, ska ske möten där det säljs och köps sex. Det handlar om allt från hotell och campingplatser till fordon på undanskymda platser.

Hur gör ni rent konkret, när och hur ingriper ni mot sexköparna i Skellefteå?

– Det förekommer såväl ingripanden före, under som efter mötet mellan den som säljer sex och sexköparen. Den normala reaktionen är att sexköparen erkänner vad han gjort. Vi har en stark bevisning tack vare olika utredningsinsatser, och den som är brottsmisstänkt har sällan något emot att vi ”gör klart” allting på platsen.

undefined
Efter att en anmälan upprättats av polisen om brott mot sexköpslagen så lämnas ärendet över till åklagare som – om brottet erkänns – beslutar om ett strafföreläggande som innebär dagsböter.

Vad säger ni till den som misstänks?

– Vi upplyser om att anmälan lämnas vidare till åklagare som i sin tur, vid ett erkännande, beslutar om ett så kallat strafföreläggande. Det innebär 50 eller 60 dagsböter beroende på om brottet är fullbordat eller ett försöksbrott. Det blir då inte heller något åtal eller rättegång. Det är något som väldigt många också vill slippa, vilket tyder på att det här något skamfullt, svarar Thomas.

Vilka olika reaktioner möter ni hos männen, och hur tar polisen upp situationen kring de som säljer sex?

– De kan ofta vara ångerfulla, och det finns förstås många underliggande orsaker till varför man väljer att köpa sex. Vi upplyser dem också om möjligheten att ta kontakt med socialtjänsten.

– Vi tar också upp, med de män som grips, situationen för de som säljer sex. Väldigt få människor skulle förmodligen sälja sex om dom inte behövde det. Vi försöker få kunden att komma bort från att betrakta dessa kvinnor som objekt, och istället se att de befinner sig i en utsatt situation. Vi märker att detta berör en del av männen, avslutar Thomas.

Thomas, polisen i Skellefteå: Det viktigaste är att försöka bekämpa sexhandeln där många utsatta kvinnor finns. Men det blir också en lärpenning för de som köper sex, att polisen plötsligt dyker upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!