Polisen skeptisk till rapport om färre missbrukare

Socialtjänstens enkät visade en minskning av unga missbrukare. Men poliser som arbetar med narkotikaspaning tror inte att det stämmer. "Resultatet är totalt missvisande", säger polisinspektör Rasem Chebil, vid Skelleftepolisen. Han vill snarare se att mer resurser läggs på att upptäcka ungdomars missbruk.

Enligt polisen finns en risk att narkotikamissbruket går under radarn.

Enligt polisen finns en risk att narkotikamissbruket går under radarn.

Foto: Janerik Henriksson, Henrik Montgomery TT/Tobias Röstlund/Arne Forsell

Skellefteå2022-02-19 17:00

Norran berättade i slutet av januari att en undersökning visat att missbruket bland unga minskat.

– Vi har ingen anledning att tro att det inte stämmer. Vi ska inte utesluta att man kan bli positivt överraskad men resultatet bör tolkas med viss tillförsikt, sa socialnämndens ordförande Iosif Karambotis då.

Rapporten spekulerade bland annat i om pandemin hade haft en begränsande effekt på missbruket.

Poliser som Norran pratat med är starkt kritiska till att man kan dra någon slutsats om minskat missbruk utifrån rapporten.

– Det är en direkt felaktig undersökning utifrån hur verkligheten ser ut, säger Kristoffer Lundström, polisassistent som arbetar med narkotikaspaning.

– Jag är orolig för att vi slår oss för bröstet och tror att allt är bra. Då är vi illa ute, säger spaningsledare Rasem Chebil.

Polisen är en av instanserna som rapporterar personer med missbruk till socialtjänsten. Men flera faktorer gör att rapporteringen den här gången inte är fullständig.

– Tidigare har vi jobbat med enkäten i två veckor, nu kanske en halv dag. Tiden har inte funnits. Vi har behövt prioritera annat, säger Rasem Chebil.

Det saknas sedan några år tillbaka även en grupp inom polisen som arbetar specifik med ungdomar. Därmed har det uppsökande arbetet där de vistas bland ungdomar blivit lidande. Istället har större aktörer prioriterats – de som säljer narkotikan.

– Man behöver vara bland ungdomar för att upptäcka miljöer och konstellationer av ungdomar där det förekommer narkotika. Upptäcker vi en kan vi ofta upptäcka fler som använder narkotika, i exempelvis kompisgäng, säger Rasem Chebil.

undefined
Rasem Chebil oroas över bristen på kontakt med ungdomarna.

Det finns ytterligare problem. Poliserna ser att pandemin har förskjutit missbruket från offentliga miljöer till hemmamiljöer.

– Det kan vara att man brukar narkotika och spelar TV-spel, man har hemmafester eller fester på andra platser annars. Det gör det svårare att upptäcka bruket, säger Rasem Chebil.

Det ökade våldet mot kvinnor och sexualbrott har också tagit resurser inom polisen under pandemin.

– Ordningspolisen måste prioritera när folk behöver hjälp. Att hinna med att upptäcka ungdomar som far illa blir svårare, säger Rasem Chebil.

Själva handeln med droger har också flyttat från offentliga miljöer till brevlådan. Det är lätt att få tag i droger via nätet.

– Det kan också vara lättare att ta steget att testa narkotika när man gör det anonymt. Om man vill testa att röka hasch till exempel. Det är ett större steg att gå ner på stan och köpa, säger Kristoffer Lundström.

När det gäller typer av droger ser de mycket ecstasy. Hasch, amfetamin och läkemedel är också vanliga. Kokain är på uppåtgående. Det syns på urinprov, beslag och försändelser som hittas vid husrannsakan.

De ser att alla typer av ungdomar missbrukar, en del gör det exempelvis för att orka spela datorspel på natten. Och problemet finns i hela kommunen.

De oroar sig även för hemmasittarna.

– Det är en svår grupp att komma åt. Där är skolans uppgift jätteviktig, att se beteendeförändringar hos ungdomar i skolan, säger Kristoffer Lundström.

Han berättar om ett fall där en ung person satt hemma och mådde jättedåligt psykiskt. En husrannsakan visade att personen hade långtgående planer att ta sitt liv med narkotika.

– Det gör ont i hjärtat. Alla sa det, det här slår ett femkilosbeslag. Den här personen kan vi rädda livet på, säger Kristoffer Lundström.

Men vad tror ni – har missbruket minskat?

– Det är jättesvårt att spekulera i en siffra, säger Kristoffer Lundström.

– Vår erfarenhet är att vi mår sämre i samhället och användningen av narkotika är utbrett, säger Rasem Chebil.

Hur ska politiker och samhället i övrigt tänka kring detta?

– Vi har tappat mark i det förebyggande arbetet och det uppsökande arbetet måste i gång, säger Rasem Chebil.

Men det räcker inte att enbart polisen jobbar med detta, anser det.

– De samhällsaktörer som finns måste prata mer med ungdomar, säger Rasem Chebil.

– Det handlar om att bryta försöka att bygga en kriminell identitet, säger Kristoffer Lundström.

Rasem Chebil tillägger:

– Vi är en växande stad, med mer inflyttning. Vi behöver jobba ännu hårdare tillsammans mot missbruket. Skellefteå är en av de tryggaste städerna i landet – det måste vi värna om.

Tips till föräldrar

Kontakta polisen om ungdomen är i fara eller i missbruk.

Kolla försändelser man inte känner igen, kolla efter försändelser i soporna. 

Var uppmärksam på om sömnvanor förändras, liksom att hygienen försämras.

Att ungdomen plötsligt rör sig med mycket kontanter eller får många sms kan vara ett tecken på missbruk.

Plötsligt byte av umgängeskrets kan också vara det.

Var observant och nyfiken gentemot barnet.

En av dessa saker behöver inte betyda något, men en kombination kan vara ett tecken på missbruk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!