Det var den 24 februari 2015 som ett 70-tal poliser i Västerbotten och Norrbotten genomförde en samordnad insats mot flera män i bland annat Skelleftetrakten.
Bland annat greps en misstänkt huvudman i ett samhälle utanför Skellefteå när polisen tog sig in i mannens lägenhet dels genom balkongen, dels genom att bryta upp ytterdörren.
Här kan du se delar av TV4-programmet och polisens egna bilder från insatsen mot en av de misstänkta:
Inne i lägenheten säkrades material i den då 26-årige mannens dator, som skulle leda polisen vidare till narkotikaförsäljning på Darknet, som är en dold del av internet som består av tusentals sajter med brottslighet som en röd tråd.
Norran har i ett stort antal artiklar berättat om Darknet-ligan, här är några av dessa:
Drev knarkliga på nätet – här är den misstänkte huvudmannenHärifrån skötte 26-åringen landets största narkotikaligaSå var narkotikaligans vägar ut till kundernaDen rättsliga prövningen slutade så här för huvudmännen (fler personer var åtalade):
26-åringen dömdes den 2 juli 2015 av Skellefteå tingsrätt till maxstraffet tio års fängelse för omfattande narkotikabrottslighet.
Hovrätten sänkte den 15 september straffet till åtta år. Hovrätten ansåg att Skelleftebons inblandning i narkotikaförsäljningen på Darknet under säljarnamnet ”Alexandrus” inte var bevisad före sommaren 2014.
27-åringen som dömdes av Skellefteå tingsrätt till fem års fängelse tog i sista stund tillbaka sin överklagan till hovrätten. Orsak: han fruktade en straffskärpning.
Ödehuset i byn var stor narkotikacentralChefen för grova brott: ”Aldrig sett dess like”26-åringen togs av polis– kaos i narkotikakretsarI TV4-programmet ”Norrlandspolisen” i måndags handlade delar av programmet om Darknet-ligan.
Förundersökningen är den hittills största narkotikautredning som utretts av polisen i Västerbotten, och en av de största i Sverige.
”Låg med i realtid”
Olle Andersson, chef för polisens grova brott-enhet i Västerbotten, minns tillbaka:
– En sak jag särskilt tänker på är att vi kunde ligga med i realtid i deras brottslighet. Genom att vi – via olika spaningsinsatser – lyckades koppla försändelser av cannabisfudge och annan narkotika till de misstänkta, så kunde vi under några veckor följa hur de skötte sina affärer.
– Det var allt från hur de postade sina försändelser från olika postlådor och den närmast industriella verksamheten i ödehuset utanför Skellefteå, till avlyssning av deras samtal och de kurirresor som gjordes till Norrbotten för att hämta hem narkotika, fortsätter Olle Andersson.
Mannen som dömdes till åtta års fängelse var okänd för polisen, vad gjorde att ni hade missat honom?
– Till en början var vi förvånade men allt längre in i förundersökningen började vi förstå hur verksamheten bedrivits. Det här var precis som vilket annat jobb som helst som krävde noggrannhet, struktur, logistik, god ordning och datakunskap.
Välplanerad insats
Insatsen när polisen slog till mot huvudmannen i lägenheten, som spelades in via en ”kroppskamera” som en av poliserna bar på sig, var välplanerad där Skelleftepolisens Johan Olofsson var huvudansvarig för insatsen.
Polisen Johan Olofsson i TV 4-programmet: Det som snurrar i ens huvud innan är – har vi gjort alla saker rätt?
– Ja, det var ett ovanligt – och mycket viktigt – ingripande eftersom det gällde att gripa den här personen och säkra att datorn var påslagen. Annars fanns risken att han med ett enda knapptryck kunde ha låst datorn och att krypteringen varit svårt att forcera.
Huvudmannens straff blev tio års fängelseHär går knarkligans ödehus upp i rökJUST NU: 27-åringen fick ett kortare straffOlle Andersson vill inte i detalj avslöja hur den stora knarkhärvan förändrat polisens arbetssätt, men han påpekar:
– Jag vill nog säga att vi lärt oss mycket av detta ärende. Men de kriminella har nog också gjort det och säkert anpassat sig utifrån hur de här personerna kunde åka dit.
”Ett enormt flöde”
– Men jag vill tro att vår insats haft en preventiv följd. En del trodde nog att narkotikaaffärer via Darknet var en säker metod, men det är det inte. För polisen i Västerbotten var det ett väldigt bra ärende där vi fick stopp på ett enormt flöde av narkotika, avslutar Olle Andersson.
Polisens projektledare för ”Norrlandspolisen”: Hoppas öka intresset för polisyrket