Han har tidigare haft olika arbetsuppgifter vid Skelleftepolisen, men Morén är i dag regional brottssamordnare vid polisen Region Nord.
Den här typen av grova stölder, där tjuvarna siktar in sig på dyrbar gps-utrustning främst ur entreprenadmaskiner men även andra fordon, har pågått i Sverige under flera år.
– Fram tills nu har det oftast kopplats till stölder i södra Sverige. Men den senaste tidens många och stora industri- och infrastruktursatsningar i norra Sverige har gjort att de här grupperingarna sökt sig även norrut. Det står ju maskiner med dyrbar utrustning överallt till följd av alla stora projekt, säger Kristoffer Morén.
Den senaste månaden har följande gps-stölder genomförts i Norrbotten och Västerbotten:
• Boden och Luleå mellan den 16 och 19 september. Gps-utrustning ur fyra grävmaskiner stals. Värdet på utrustning uppgick till 350 000 kronor per styck.
• Skellefteå natten mot torsdag den 6 oktober. Gps-utrustning stals från några entreprenadmaskiner på Hammarängens industriområde. Värdet på utrustningen: över två miljoner kronor.
• Umeå natten mellan lördag den 22 och söndag den 23 oktober. Då stals gps-utrustning från entreprenadmaskiner till hundratusentals kronor. Västerbottens-Kuriren kunde i onsdags berätta att den stulna gps-utrustningen var värd nästan en miljon kronor. Det var Umeåföretagaren Torbjörn Sundh, vid bygget av nya Norrbotniabanan strax norr om Umeå, som på nytt utsattes för en grov stöld.
En liknande stöld drabbade nämligen honom förra våren. Den gången lyckades polisen gripa gärningsmännen efter mycket god hjälp från allmänheten. Ärendet slutade med fällande domar och fängelsestraff.
I hela Sverige har det senaste månaderna inträffat ett 50-tal enskilda, liknande stölder där värdet på godset kan uppskattas till minst 15 miljoner kronor.
– Vi misstänker att stölderna här uppe utförts av grupperingar av inresta personer från andra länder som möjligen rör sig söderut längs kusten mot Västernorrland. Vi befarar därför att fler stölder kan ske. Det är viktigt att entreprenörer ser över sina ägodelar och hur dessa kan skyddas och förvaras, säger Kristoffer Morén.
Det finns viktiga detaljer i den senaste månadens stöldvåg som förbryllar honom och hans utredande kollegor. Och man kan dessutom fråga sig: varför pekas utländska stöldligor ut?
– Sett historiskt till vilka som gripits och dömts för liknande stölder så handlar det om utländska medborgare. De här brottsserierna brukar återkomma varje halvår. Det som skiljer sig åt är att tjuvarna denna gång stannat kvar i Norrbotten och Västerbotten under en månads tid och att så många maskiner fått besök. Det skiljer sig från tidigare tillfällen, då har stöldvågen varit över inom några dagar och tjuvarna lämnat närområdet.
Kan det betyda att någon eller flera i stöldligan bor och jobbar i närområdet och därmed inte flyr landsdelen så fort stölderna inträffat?
– Vi har förstås diskuterat det som du tar upp. Det vi har sett tidigare är att inresande ibland kan ha ett nätverk där vissa dels har ett legitimt dagtidsarbete, dels begår brott på nätterna. Det har skett vid andra typer av stöldbrott, exempelvis villainbrott, svarar Kristoffer Morén.