Bakgrunden är att en läkare vid psykiatrin ville ha hjälp av polisen med handräckning för att hämta en person som bedömdes vara självmordsbenägen. Polisen tyckte det vore bättre att undersöka patienten i bostaden, men enligt den ansvariga läkaren fanns inte resurser till detta.
Polisen upplevde att vården lämnade över problemet med en självmordsbenägen person till dem. ”Vården var med andra ord beredda att strunta i en suicidal (person). Hade inte polisen hämtat (personen) så hade (hen) inte blivit läkarundersökt med den uppenbara risken att (hen) skulle skada sig själv.”
”Jag förklarade att brist på resurser inte var anledning att kringå det bästa för patienten”, skriver polisen som nu anmält ärendet som en avvikelse till Region Västerbotten.
En polispatrull omhändertog patienten som fördes till psykiatrin. Polisen sammanfattar kritiken så här:
”Denna avvikelse skrivs för att försöka få en ändring till stånd där vården ska se till patientens bästa och göra läkarundersökningar i bostaden och inte lämpa över problemet till polisen för rena transporter.”
Har resursbrist
Lena Pettersson, verksamhetschef vid psykiatrin i Skellefteå, vill inte uttala sig än om fallet eftersom det är under utredning, men ger sin generella syn på saken.
– Vi vill naturligtvis samverka med polisen för patientens bästa och göra bedömningar för patientens bästa. Samtidigt brottas vi med resursbrist. Ofta sker det här under jourtid när vi har brist på överläkare i verksamheten. Det kan vara ett hinder.
Polisen har tidigare varit kritisk till psykiatrins hantering av självmordsbenägna personer. Om det kan du läsa här:
Polisen riktar kritik mot psykiatrin efter hot om självmord”Det här är supersvårt”