Polis ryter till: ”Köpare skapar marknad för stöldgods”

Du tycker priset på varan är väl lågt, det saknas kvitto – men du slår till ändå. ”På det sättet kan vanligt folk skapa en marknad för stöldgods”, säger polisen Ewa Öberg Öström.

Polisen Ewa Öberg Öström har under ett stort antal år arbetat med brottsförebyggande åtgärder inom lokalpolisområde Skellefteå.

Polisen Ewa Öberg Öström har under ett stort antal år arbetat med brottsförebyggande åtgärder inom lokalpolisområde Skellefteå.

Foto: Arkivbild

Skellefteå2020-09-29 18:30

Hon har titeln kommunpolis och har under många år arbetat med olika brottsförebyggande åtgärder inom lokalpolisområde Skellefteå, allt från att bekämpa langning av alkohol till att skapa en tryggare utemiljö.

När det gäller att göra kloka privatköp på köp- och säljsajter påpekar Ewa Öberg Öström:

– Tjuvar och hälare hittar alltid nya vägar att sälja sitt stöldgods via nya plattformar. Polisen kan helt omöjligt hålla koll på allt detta, det handlar om ett egenansvar som köpare.

Hur ska man som köpare tänka?

–Vanligt sunt förnuft! Om säljaren vill träffas på en parkeringsplats för att sälja en cykel som saknar kvitto så måste detta kännas väldigt misstänksamt. Gör köpet vid säljarens dörr, begär kvitto och legitimation på vem köparen är. Om någon vill sälja nyköpta grejer till vrakpriser är följdfrågan: varför har inte sakerna lämnats tillbaka till butiken då även hela summan kunnat betalats tillbaka?

Hon tillägger:

– Som köpare har man en långtgående undersökningsplikt att ta reda på att man inte köper stöldgods, att säga att man handlat ”i god tro” håller inte längre rent rättsligt.

– Köper du en vara som visar sig vara stulen blir du tvungen att lämna tillbaka varan till rätt ägare. Inte heller täcker några försäkringar den förlust som uppstår. Och inte minst: genom att köpa stöldgods så skapar du en marknad för stöldgods som kan sluta med att du själv blir åtalad för häleri, avslutar Ewa Öberg Öström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!