Polis i Skellefteå leder satsning på kalla fall i Norrland: ”Finns ärenden som berör Skellefteå”

Polisen i region Nord har inlett en satsning på hittills ouppklarade mord och dråp, som brukar betecknas som ”kalla fall”. Polisen Mattias Lundmark är sedan i somras samordnare för detta arbete. ”Det finns flera ärenden som berör Skellefteå under 1990-talet”, berättar han.

”Det självklara skälet till att satsa på kalla fall är att förhindra att mördare går lösa, att vi ska klara upp den mest allvarliga typen av brottslighet”, påpekar Mattias Lundmark.

”Det självklara skälet till att satsa på kalla fall är att förhindra att mördare går lösa, att vi ska klara upp den mest allvarliga typen av brottslighet”, påpekar Mattias Lundmark.

Foto: Jeanette Lövgren

SKELLEFTEÅ2020-01-09 06:15
undefined
Polisen Mattias Lundmark, Skellefteå, jobbar sedan i somras som samordnare för grova brott i region Nord när det gäller ouppklarade grova våldsbrott.

Mellan 2009 och 2015 var han chef för spaningsenheten i Skellefteå och jobbade med grova brott i spaningsskedet och utredningsskedet både lokalt och regionalt. Ofta var inriktningen grov narkotikabrottslighet, men även rån och grova våldsbrott kunde förekomma.

Efter att han i drygt ett år arbetat vid Alimak i Skellefteå är han sedan i somras tillbaka hos polisen.

”Ska skapa rutiner”

Han är anställd som samordnare vid enheten för grova brott inom Region Nord, alltså de fyra nordligaste länen.

En huvuduppgift för honom är att ”skapa rutiner och förutsättningar” kring polisens arbete med så kallade kalla fall, det som på engelska brukar kallas för ”cold case”.

– Region Nord valde vårvintern 2019 att satsa på kalla fall här i norr, vilket redan hade genomförts i andra delar i Sverige inom polisen. Bara i region Syd, där Malmö ingår, finns det mellan 130 och 140 kalla fall – och totalt i landet en bit över 650 fall, berättar Mattias Lundmark.

Typiska kalla fall

Ett kallt fall är enligt polisens egna ord ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord, dråp eller försök till mord.

Den här typen av fall är ouppklarade eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningarna, trots att man vidtagit alla nödvändiga utredningsåtgärder för att kunna lösa fallet.

En särskild grupp

I vissa ärenden har det funnits misstänkta gärningsmän som till och med varit åtalade men där bevisningen inte räckt för en fällande dom i en svensk domstol.

När polisen inte kan komma vidare i utredningar av mord eller dråp blir fallen numera överförda till en särskild utredningsgrupp som jobbar med kalla fall, och det är alltså detta som nu håller på att byggas upp även i norra Sverige.

undefined
”Det självklara skälet till att satsa på kalla fall är att förhindra att mördare går lösa, att vi ska klara upp den mest allvarliga typen av brottslighet”, påpekar Mattias Lundmark.

– Man ska komma ihåg att vi är i inledningsskedet med arbetet att bygga upp en kalla fall-enhet inom region Nord. Men i februari får jag hjälp av ytterligare en polis här i Skellefteå med detta arbete, berättar Mattias Lundmark.

Han berättar att det är ett tidskrävande och mödosamt arbete att läsa in sig på exempelvis en mordutredning. Det kan handla om tre månaders arbete enbart med att gå igenom och, tillsammans med polisens analytiker, se med nya ögon på materialet som polisen samlat in i sedan tidigare.

Det finns alltså hundratals kalla fall i Sverige. Hur får polisen in ny information som gör att ni tar ett nytt grepp och granskar fallet på nytt?

– Ny information kan komma från polisen själv, till exempel genom framsteg inom det kriminaltekniska arbetet eller från allmänhetens iakttagelser som gjorts på olika sätt. Inte minst har det gjorts stora framsteg när det gäller forensiskt arbete kring dna- och fingeravtryck som leder polisen vidare i många utredningar.

– Det kan också ske genom att olika lojaliteter mellan olika personer förändras – där exempelvis rädsla fått vissa att vara tysta – vilket kan få personer att berätta vad man känner till om ett allvarligt våldsbrott, tillägger Mattias Lundmark.

Läggs aldrig ner

Tidigare var preskriptionstiden för mord och dråp 25 år. Den preskriptionstiden togs bort 2010,

Detta innebär att utredningar av mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 aldrig läggs ner. Dessa utredningar är fortfarande öppna och kan komma att klaras upp om ny information kommer in till polisen.

Hur många kalla fall finns det inom region Nord hos polisen?

– Någonstans mellan 16 och 18 ärenden. Dessa har jag fått överlämnade av andra poliser som tidigare jobbat med det här typen av samordnande arbetsuppgifter.

Mattias Lundmark nämner att det finns flera ärenden som kan betecknas som ”kalla fall” i Skellefteå: mordet på Jessica Torstensson på Anderstorp julhelgen 1992, ett mordförsök och en våldtäkt på Sunnanå kyrkogård 1997 samt en händelse på Anderstorp 1999, där en man åtalades men friades från ett misstänkt mord i en lägenhet på Anderstorp.

Hur går arbetet med kalla fall-enheten vidare, hur många poliser kopplas till gruppen?

– Arbetet kommer att fortsätta, jag hoppas att vi ska bli fler medarbetare inom enheten som arbetar med kalla fall samt att vi ska finnas på flera ställen inom region Nord, avslutar Mattias Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!