Kritiska till att sjukhuset inte berättade om brott

Polisen kritiserar Skellefteå lasarett efter knivskärningen av en tonåring i somras. Anledningen är att regionen inte rapporterade om att det fanns en misstanke om brott till polisen.

Pojken kom till akuten i Skellefteå men polisen fick inte vetskap om knivskärningen förrän senare.

Pojken kom till akuten i Skellefteå men polisen fick inte vetskap om knivskärningen förrän senare.

Foto: Arkiv Norran

Skellefteå2022-10-21 10:50

Norran berättade i juni att en tonåring pojke blev knivhuggen flera gånger på en adress i centrala Skellefteå. Polisen fick kännedom om brottet i samband med att pojken uppsökte vård för skadorna. 

Knivdådet ska ha inträffat 28 juni på kvällen, men det dröjer två dagar innan anmälan om mordförsök upprättas. Då genomförde polisen också en rad utredningsåtgärder, såsom förhör och teknisk undersökning. Den 16-åring som misstänktes för brottet medgav senare att han utdelat knivhugg. 

Nu har en avvikelse skickats från polismyndigheten till Region Västerbotten. Där framgår att ett samtal kommer till polisens kontaktcenter där anhöriga vill anmäla att tonåringen utsatts för ett grovt brott.

Polisen kontrollerar sitt system men hittar ingen historik kring händelsen eller personerna som sägs vara inblandade förrän anhöriga tar kontakt 30 juni. Vid kontakt med sjukvården får de bekräftat att den knivhuggna pojken vårdas där.

"Region Västerbotten har åsidosatt sin anmälningsplikt vid misstanke om brott", skriver polisens ledningscentral.

Och tillägger:

"De brottsutredande åtgärderna har förhalats och försvårats när händelsen kommer till polisens kännedom."

I avvikelsen ifrågasätter ledningscentralen varför inte tjänstgörande vårdpersonal anmälde ett brott de var skyldiga att anmäla.

"I synnerhet när det gäller ett barn."

Enligt avvikelsen ska en diskussion om fallet ha förts mellan en triagesköterska och kirurgen. 

Ferenc Sari är chef på akuten på Skellefteå lasarett dit pojken kom först.

– Personalen i tjänst har inte följt de rutiner vi ha.

Akuten har skriftliga rutiner som innebär att de vid misstanke om brott ska kontakta en förundersökningsledare för rådgivning. 

Ferenc Sari var inte själv i tjänst vid tillfället men berättar att det vid den aktuella tidpunkten "var rörigt på akuten, med hög arbetsbelastning". Han vet inte vem som jobbade vid den aktuella tidpunkten, men påpekar att det var många sommarvikarier, som inte var lika insatta som ordinarie personal om riktlinjerna. 

Det var även många som kontaktade akuten om pojken, och personal hade svårt att avgöra vem som var anhörig, vilken information de kunde lämna ut och till vem.

– Därtill den psykiska ansträngningen av att en minderårig var skadad. Tyvärr uteblev kontakten med polisen den kvällen och det beror på den mänskliga faktorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!