Här är platserna där olämpliga bostäder anmälts

Här syns de fem större samhällen i Skellefteå kommun där myndigheter gemensamt besökt misstänkt olämpliga bostäder.

Här syns de fem större samhällen i Skellefteå kommun där myndigheter gemensamt besökt misstänkt olämpliga bostäder.

Foto: Räddningstjänsten, Grafik: Melker Westerberg

Skellefteå2023-11-15 19:00

Norran har vid flera tillfällen det senaste året berättat om den gemensamma myndighetsgranskning som pågår runt misstänkt olämpliga bostäder i Skellefteå kommun.

undefined
”Det här är ett löpande arbete för oss – ingen enstaka insats, säger Elisabeth Berggren”, verksamhetschef Miljö/hälsoskydd/livsmedel vid Skellefteå kommun.

– Det här är ett löpande arbete för oss – ingen enstaka insats, säger Elisabeth Berggren, verksamhetschef Miljö/hälsoskydd/livsmedel, som räknar med att kontrollerna kommer att pågå i många år.

Skellefteå är i dag en av de snabbast expanderande kommunerna i landet som ett led i allt som sker efter etableringen av Northvolt Ett.

Flera av dem Norran intervjuat inför den här artikeln har använt samma uttryck: ”Alla måste bo någonstans”. Det innebär att det behövs bostäder i mängd – och det öppnar för en kreativitet på bostadssidan med medföljande risker – ibland av välvilja, ibland med målet att göra en snabb vinstgivande affär.

De myndigheter som främst är inblandade i Skellefteå kommun är Miljö, Bygg och räddningstjänsten vid Skellefteå kommun.

Polisen medverkar ofta. Den kan få en så kallad handräckningsbegäran från de andra myndigheterna.

undefined
”Vi vill att bostäder ska hyras ut på ett korrekt sätt och reducera möjligheterna för dem som gör det på fel sätt,” säger Pär Lindberg, chef för områdespolisen i Skellefteå.

– Dessutom har det hänt att vi själva har upptäckt misstänkt brottslighet på någon plats. Det finns mycket att göra runt det här. Vi vill att bostäder ska hyras ut på ett korrekt sätt och reducera möjligheterna för dem som gör det på fel sätt, berättar Pär Lindberg, chef för områdespolisen i Skellefteå.

För att öka kunskapen ytterligare hos de olika instanserna som arbetar med frågan dagligdags har en utbildningsdag genomförts runt så kallad välfärdsbrottslighet där såväl Skatteverket som gränspolisen medverkade.

undefined
Miljö på Skellefteå kommun noterar vid besöket: ”Eventuellt har avloppsvattnet tryckts upp genom golvbrunnen. Det ser ut som det runnit avloppsvatten utanför avloppstammen.”

Hos alla de fyra myndigheter som är aktiva i Skellefteå finns det speciella resurser avsatta för arbetet med olämpliga bostäder. Det är till exempel tydligt på Bygg där de som jobbar med uppsökande verksamhet som att granska möjliga svartbyggen, olämpliga bostäder och stökiga fastigheter, har växt med en tjänst till tre personer.

– Vi har en annan tanke nu hur vi jobbar personellt än tidigare. Dessutom hjälper våra verksamheter som är ute till med att hålla koll, säger Enar Nordvik, verksamhetschef Bygg vid Skellefteå kommun.

undefined
”Vi får mycket kunskap från brandmännen ute på orterna, säger Daniel Haarala, räddningstjänsten, Skellefteå

Daniel Haarala på Räddningstjänsten berättar också att tipsen som kommer internt är värdefulla vid sidan av de som kommer från allmänheten.

– Vi får mycket kunskap från brandmännen ute på orterna, säger Daniel Haarala.

– Vi får hela tiden in tips om nya fastigheter att titta på. ”Kända” fastigheter med problem är intressanta för oss, konstaterar miljöinspektören Emil Arvidsson.

undefined
Så här såg en toalett ut i en av de besökta husen. Enligt fastighetsägaren användes den inte och Miljö noterade ” inte är rengjord, fuktpåverkad samt luktade mögel.”

Både interna tips och tips från allmänheten har resulterat i att de myndighetsgemensamma granskningarna nu totalt har skett på nio orter. I några av samhällena har besök skett på flera platser. De fem stora tätorterna där samverkan skett är i Skellefteå, Skelleftehamn, Boliden, Lövånger och Burträsk. Utöver dessa har enstaka kontroller skett i fyra mindre samhällen/byar.

– I snitt har vi vart ute varannan vecka i år, säger Daniel Haarala.

Besöken har bland annat lett till att två bostäder stängts ned efter att ha använts som boende utan tillstånd. Andra frågor som varit upp är till exempel brister på utrymningsvägar, brandvarnare och brandsläckare, samt mögel, fukt och spillning från gnagare.

Utöver besöken så sker löpande återbesök till de fastigheter som bedöms som intressanta. Hos en del finns dock en vilja till förändring. I ett par fall har besöken gett ett tydligt resultat och en vilja till bättring. Två fastighetsägare vars hus besöktes i ett tidigt skede har senare sökt bygglov för att bygga om de aktuella husen.

undefined
En vanligt syn, enligt Daniel Haarala på Räddningstjänsten. En bostad hyrs ut, men brandvarnaren finns inte på plats.

Antalet tillfälliga boenden i Skellefteå kommun har ökat stort under de senaste fem åren. I en del fall är det arbetsgivaren som hyr – i andra arbetstagaren. Daniel Haarala oroas över att räddningstjänsten på många platser ser att fastighetsägaren inte ens lägger ned en minimal tanke på säkerheten för den som ska bo där.

– Det finns de som tar 5 000 konor och hyr ut en vindsskrubb – och där har de inte ens satt upp en brandvarnare. Det är helt sjukt.Vi möter hela tiden boenden där det inte finns brandvarnare, säger Danel Haarala.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Fler lagar är aktuella

Myndigheterna har olika utgångspunkter då de gör tillsyn på boenden: plan- och bygglagen, miljöbalken, samt lagen om skydd mot olyckor. Miljöbalken säger till exempel att bostäder ska vara utformade och användas så att olägenhet inte uppstår för människors hälsa. Bygg tittar på om plan- och bygglagen följs, som att en bostad inte får skapas i en lokal på ett industriområde. Räddningstjänsten ser bland annat på möjligheten till utrymningsvägar och annat som kan innebära risker vid brand. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!