Fackets kritik: ”Borde agerat tidigare”

Kommunen borde ha agerat mycket tidigare för att ta itu med problemen på Nallebjörnens förskola, anser facket Kommunal.
Men Kerstin Steinvall, avdelningschef för förskolan, betonar att flera åtgärder har vidtagits de senaste åren.
– Vi tar signalerna på allvar, säger hon.

Nallebjörnens förskola på Anderstorp föreslås stängas, och verksamheten flyttas, på grund av problem med inomhusmiljön.

Nallebjörnens förskola på Anderstorp föreslås stängas, och verksamheten flyttas, på grund av problem med inomhusmiljön.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Skellefteå2024-11-04 05:00

Nyheten i korthet

  • Fackförbundet Kommunal kritiserar Skellefteå kommun för att ha agerat för långsamt mot hälsoproblem på Nallebjörnens förskola. Personal har rapporterat hälsobesvär i flera år.
  • Kommunen föreslår nu att förskolan ska flyttas vid årsskiftet. Avdelningschef Kerstin Steinvall poängterar att man redan vidtagit flera åtgärder, men trots upprepade undersökningar har ingen orsak till hälsoproblemen fastställts.
  • Hon försäkrar att kommunen tar signalerna på allvar och att personalen har varit involverad i processen. Det formella beslutet om stängning och flytt av verksamheten tas den 20 november.

Personal på Nallebjörnens förskola i Skellefteå har upplevt hälsobesvär under flera års tid. Nu föreslår förvaltningen att förskolan ska flyttas vid årsskiftet.

Anki Pettersson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Skellefteå, tycker att kommunen har varit för långsam med att vidta åtgärder.

– Vi har i flera års tid fått signaler om att inomhusmiljön inte är bra på Nallebjörnen. Vi vet till exempel att flera i personalen har fått eksem.

– Det är något i huset som inte är bra vilket vi påpekat flera gånger utan att det blivit bättre, säger hon.

undefined
Anki Pettersson hade önskat att kommunen agerat mer resolut tidigare. Hennes fackförbund representerar bland annat barnskötare.

Den 7 oktober i år lämnade facket in en så kallad ”6:6 a-anmälan”, en skarp uppmaning till arbetsgivaren om att vidta en viss åtgärd. Facket begärde att ”befintliga ohälsosamma lokaler” skulle ersättas med tillfälliga moduler.

– Kommunen vill gärna slå sig för bröstet nu och säga att man tar ansvar. Men det beror ju på att vi har begärt åtgärder! Det är tråkigt att det ska behöva gå så här långt, säger Anki Pettersson.

Ulrika Widerlund, rektor för Nallebjörnens förskola, säger att det handlar om ett antal pedagoger som har fått hudförändringar, har känt sig hesa och/eller behövt ta extra astmamedicin när de vistats i lokalerna.

Hon och avdelningschefen Kerstin Steinvall poängterar att fastighetskontoret varit inkopplade redan när de första signalerna kom för några år sedan.

– Det har gjorts undersökningar i lokalerna utan att man har kunnat fastslå någon orsak till problemen, säger Ulrika Widerlund.

undefined
Kerstin Steinvall, avdelningschef för förskolan och Ulrika Widerlund, rektor på Nallebjörnen.

Borde ni ha flyttat förskolans verksamhet redan tidigare?

– Det kan man tycka, men ambitionen har varit att vända på varje sten. Vi trivs annars väldigt bra på Nallebjörnen, det är en fantastisk utomhusmiljö och ett team som jobbar jättebra tillsammans så det har funnits ett hopp att vi ska hitta vad problemen kan bero på.

Vi tar kontakt med Johannes Lundgren, förvaltare på support och lokaler, för att höra mer om kommunens undersökningar. Han berättar att hela fastigheten har kartlagts i flera omgångar och att vissa miljöbrister har åtgärdats. Men man har inte hittat några byggnadstekniska brister.

Men personalen har ju upplevt besvär. Hur ska man förstå det?

– Det finns många faktorer man kan reagera på, framför allt i allmänna lokaler. I vissa fall kan det räcka med minnesreaktioner från tidigare upplevelser för att symtom ska framkallas.

– Nu säger jag inte att det är detta som har hänt, men det är en komplex fråga.

undefined
De senaste åren har det kommit flera signaler om hälsobesvär kopplat till förskolans lokaler.
undefined
Förskolan Nallebjörnen byggdes år 1977 på Anderstorp i Skellefteå.
undefined
Trots flera undersökningar har kommunen inte kunnat fastställa någon orsak till de upplevda problemen på förskolan.

Tidigare har det funnits planer på att helt och hållet riva Nallebjörnens förskola för att ge plats åt en ny storförskola på platsen. Men det är inte längre aktuellt, säger Johannes Lundgren.

– Det gjordes en dagvattenutredning som visade att platsen inte är lämplig att bygga en ny förskola på. Vi har därför börjat titta på en annan placering, i anslutning till Tuböleskolan. Vi har startat ett planärende och gör förstudier just nu, säger han.

Frågan är vart Nallebjörnens verksamhet ska ta vägen om det blir en flytt till årsskiftet?

– Först ska för- och grundskolenämnden fatta beslut. Därefter tas nästa steg för att flytta verksamheten. Vi förbereder genom att se över våra förskolelokaler som vi har ”i träda”, som alltså är möblerade och förberedda för inflyttning, säger Kerstin Steinvall.

Blir det på Anderstorp?

– Det blir där det finns plats. Det är för tidigt att säga vilka lokaler vi får tillgång till men vi ska försöka hålla ihop verksamheten så gott det går.

Kerstin Steinvall och Ulrika Widerlund tycker att de har god dialog med de fackliga representanterna och poängterar att personalen hela tiden har varit involverad i arbetet.

– Jag upplever att medarbetarna har förståelse för hela processen. Sedan är det många som tycker att utfallet är sorgligt då förskolan är omtyckt, säger Ulrika Widerlund.

undefined
Planen är nu att förskolan ska stänga och verksamheten flyttas till andra lokaler.
undefined
Nallebjörnens förskola har fyra avdelningar och 65 barn inskrivna.

Kerstin Steinvall tillägger:

– Vi tar de här signalerna på allvar och vill att allting ska bli så bra som möjligt för barn, medarbetare och vårdnadshavare.

För- och grundskolenämnden ska ta det formella beslutet om stängning av Nallebjörnen samt flytt av verksamheten, vilket sker under nämndsammanträdet den 20 november.

FAKTA

Nallebjörnen är en förskola med fyra avdelningar som ligger på Anderstorp i Skellefteå.

Förskolan byggdes år 1977. I dag har den 18 medarbetare och 65 barn inskrivna.

Källa: Skellefteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!