I bägge fallen handlar det om fabriker för litiumjonbatterier och en total kapacitet om 32 GWh, vilket Northvolt Ett når om alla fyra produktionslinorna är i full drift.
Kostnaden blir för Rana-fabriken, enligt norska Dagens Næringsliv, 33 miljarder norska kronor, drygt 35 miljarder svenska kronor, och det klassas som ett av de största landbaserade industriprojekten, någonsin, i Norge.
– Det här är en mycket realistisk satsning, även om det ännu finns en massa rev i havet, berättar bolagets styrelseordförande Torstein Dale Sjøtveit, tidigare mångårig koncernchef i Norsk Hydro, målande för Dagens Næringsliv.
Många områden
Freyrs bedömning är att det totala behovet av batterier för Europa kommer att ligga på 300 GWh 2025.
”Den nuvarande frånvaron av storskalig tillverkning av batterier i Europa påverkar negativt möjligheten att kunna leverera mot detta mål.”, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Liksom Northvolt pekar Freyr på många olika användningsområden för batterier och därmed möjliga kunder som biltillverkare, marina sidan, bärbar utrustning och andra nischer. Freyr kommer att samarbeta med Sintef och Ntnu.
Forskning
Sintef, som är ett tekniskt forskningsinstitut med 2000 anställda och huvuddelen av sin verksamhet i Trondheim, ska stå för forskning och utveckling, inklusive testning.
Ntnu är Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet med säte i Trondheim och det näst största universitetet i landet med närmare 40000 studenter.
”Avsikten är att utveckla grunden för den mest energieffektiva, gröna och etiskt ansvariga battericellproduktionen globalt.”, skriver företaget.
Tuff resa väntar
Freyr har också för avsikt att bygga en bredare koalition av intressenter som vill ansluta sig till det framväxande battericellsproduktionsbaserade FoU-kustret i Norge.
Det finns dock signaler om att Freyr kan ha en tuff resa framför sig. Planen är att ta in mellan 15 och 20 miljarder norska kronor för projektet under nästa år. Vidare måste Freyr också avtala med licensinnehavaren om den teknik som kommer att användas för att producera batterierna, vilket bolaget hoppas ska vara påskrivet redan i år.
Samtidigt aviserar Freyr att det ska bygga en ut en befintlig vindkraftspark på land i Rana och Nesna kommuner, vilken kan producera som mest 600 MW och nyttjas för att tillgodose energi till fabriken.
Bägge kommunerna har dock preliminärt sagt nej till den utbyggnaden, enligt Hegnar.no.
Freyr AS bildades i februari i fjol.