Nationellt godkänd idrottsutbildning, NIU, är en gymnasieutbildning för den som vill kombinera sina studier med elitsatsning i en idrott.
I Skellefteå finns NIU-utbildningar i ishockey, fotboll, taekwondo och friidrott. Kommunen har anställt egna instruktörer i fotboll och taekwondo. Ishockeyn och friidrotten drivs däremot genom ett samarbete med Skellefteå AIK, som innebär att föreningen står för instruktörer och tillhandahåller utbildning mot en ersättning.
Men snart ser det ut att bli ändring på det. Från hösten 2025 vill gymnasienämnden att alla som undervisar inom NIU ska vara anställda av kommunen.
De berörda föreningarna har inte uttryckt någon vilja att genomföra förändringen, något som förvaltningen själv konstaterar. Ändå beslutade en enig gymnasienämnd att godkänna förslaget i måndags.
Det kommer inte som någon överraskning för Niklas Wiklund, friidrottstränare för AIK och NIU.
– Det flaggades för det redan när vi förhandlade om avtalet som började gälla inför den här säsongen, säger han.
– Som jag ser det finns det både för- och nackdelar. För oss som förening är det bra att vi kan sköta det själva, det blir lättare att sammanföra det. Nu är jag tränare för både och, och det för det betydligt lättare för mig om jag kan vara anställd genom föreningen. Men jag förstår också att det blir lättare för kommunen om de har tränarna anställda genom sig.
Wiklund berättar att klubben inte hunnit analysera situationen.
– Just nu flyter arbetet lite ihop, har jag lite att göra med föreningen kan jag jobba mer mot skolan och vice versa. Flexibiliteten kan bli lidande, om det blir en annan tränare får man samordna det och det kan bli lite svårare.
Det är nämndens andre vice ordförande Jens Wennberg (L) som har väckt ärendet. Frågan aktualiserades efter att Skellefteå kommun bröt sitt samarbete med taekwondoföreningen Soo Shim och anställde en egen instruktör.
”Förutsättningarna för NIU ska vara lika för alla. För mig finns bara två alternativ; antingen är alla NIU-tränare anställda av kommunen, eller så är de anställda av sin förening”, skriver Jens Wennberg bland annat.
I Skellefteå AIK hockey är Tim Alfredsson sedan några år ansvarig för NIU-utbildningen. Sportchef Niclas Lundkvist säger att klubben är trygg i den nuvarande positionen och nöjd med samarbetet med skolan.
– Det viktiga för oss är att man har rätt kompetens. I vårt fall är Tim Alfredsson utbildad lärare med specialidrottsinriktning för ishockey. Vi känner oss otroligt trygga med hur vi jobbar i betygssättning och sköter utbildningen, säger han.
– För oss är det viktiga att det är en person med rätt kompetens som delar Skellefteå AIK:s värderingar och vill arbeta efter dem. Om den är anställd av oss eller kommunen är mindre viktigt.
Förvaltningschefen Ana-Maria Stridsberg Deliv tror att det blir mer likvärdigt om all NIU-utbildning sker i kommunens regi. För att bedriva NIU-utbildning måste kommunen ha godkännande från respektive idrottsförbund. Stridsberg Deliv kan inte i dagsläget svara på hur dessa tillstånd kan påverkas av att man förändrar organisationen.
– Härnäst ska vi göra en översyn och bland annat undersöka hur andra kommuner hanterar sina NIU-utbildningar. Vi har nu en politisk ambition att anställa instruktörer i egen regi, men vi är också öppna för att översynen kan visa på andra möjliga lösningar, säger hon.