Helene Mikko, verksamhetschef för Primärvård Nord, ansvarar för den centrala vaccinationen inom primärvården i Skellefteå.
– Förberedelserna går bra. Vi räknar med att komma igång då men vi verkar inte få lika mycket vaccin levererat som tanken var från början, så vi får se vilken skala det blir, säger hon.
Även om antalet doser blir färre än väntat beräknas lokalen vara iordningställd i tid.
– Vi kommer ha ett antal sjuksköterskor som har arbetsplatser där inne. Och det handlar om material, logistik, hur flödet ska se ut genom lokalerna och annat. Det är en ganska stor planering kring det arbetet.
Hur stor kapaciteten blir i arenan är oklar i nuläget.
– Vi jobbar på den delen. Det är lite avhängigt av hur mycket personal vi kommer kunna ta in. Det finns utmaningar med bland annat att hålla avstånd i lokalen. Vi har gjort en preliminär uträkning men den vill jag inte gå in på nuläget, säger Helene Mikko.
Till och med i söndags hade 2 225 personer i Skellefteå kommun fått minst en vaccindos. Det är 3,8 procent av befolkningen.
– Vi är nöjda utifrån att vi har använt allt vaccin som har kommit till länet. Det är synd att vi har fått så lite vaccin, vi hade hunnit längre om vi hade fått fler doser , säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.
Det är stora skillnader mellan kommuner och regioner. Malå ligger fortsatt längst fram i Västerbotten med 405 personer som har fått sin första dos, vilket är 16,7 procent av befolkningen. Norsjö kommun är inte långt efter med 326 doser, vilket är 10,2 procent av befolkningen.
Ronny Lestander berättar att det dels beror på logistiska anledningar, som förpackningsstorlekar, men också befolkningsstruktur.
– De regioner eller kommuner med äldre befolkning får fler vaccindoser. Det har fördelats utifrån hur många som är över 70 år i det området, säger han.
Det förklarar att studentstaden Umeå har vaccinerat minst procentuellt sett, 2,7 procent av befolkningen. Västerbotten som helhet har hittills vaccinerat 4,3 procent av befolkningen jämfört med 4,6 procent i Norrbotten.
– Det beror på att Norrbotten har fler som är över 70 år, även om Västerbotten har 26 000 fler invånare. Folkhälsomyndigheten säger att de ska jämna ut flödet. När de som är över 70 år har fått sitt vaccin ska de byta taktik, då får vi som har en större befolkning fler doser.
Snart kommer Skellefteborna få information om hur man kan boka tid för vaccination.
– Men just nu kan man inte ringa till sin hälsocentral och göra det. Det är för tidigt, säger Ronny Lestander.
Anledningen till att man valt just arenan är att det är lätt att hitta dit och det finns gott om parkeringar. Det finns även många in- och utgångar så att risken för trängsel är låg. Dessutom är internetkapaciteten tillräckligt hög för att man ska kunna sköta journalföringen.