Den som avlagt vittnesed inför domstol och sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att målets utgång påverkas kan dömas för mened.
Påföljden är vanligtvis fängelse eftersom rättsväsendet ser allvarligt på att man som vittne medvetet ljuger under en rättegång.
Här är brotten som hotar rättssäkerheten: Förvanska bevis kan ge två års fängelseNu döms en 24-årig man för mened efter en pistoldrama utanför en restaurang vid Stadsparken i Skellefteå sommaren 2017.
I den efterföljande rättegången i september samma år ändrade han helt sina uppgifter.
Polisen om hoten mot brottsoffer och vittnen: ”Finns ofta en personlig relation”När han vittnade minns han inte – till skillnad från de polisförhör som hållits – att han sett gärningsmannen med en pistol i handen vid rånförsöket (det var en så kallad kolsyrepistol).
Nu döms 24-åringen alltså för mened, att han medveten undanhållit sanningen under vittnesförhöret.
Erkände brott
Vid rättegången erkände han lögnerna och han förklarade att han var rädd för personen med pistolen:
– Anledningen till att jag erkänner nu är att den här personen inte finns med i rättssalen här i dag. Jag hade blivit utsatt för hot.
– Om jag hade berättat sanningen hade jag fått problem. Självklart blev jag rädd – både för mig själv och för min familjs säkerhet – när han satt och stirrade på mig, tillade 24-åringen.
Nio olika brott
I domen påpekas menedsbrottets ”allvarliga art och allvar” i bedömningen av påföljden sex månaders fängelse.
Förutom mened döms mannen också för tre fall av rattfylleri samt flera ringa narkotikabrott och olovliga körningar.
Åklagaren om vittnets lögn i rättssalen: ”Kan medföra att oskyldiga döms och tvärtom”