Pilgrimsvandringen går under namnet ”Pilgrims walk for future” och började i Vadstena i juli. Slutmålet är FN:s klimatmöte Cop 26 i Glasgow som inleds i november.
– Jag gick en vecka från Mörkaryd i Småland till Landskrona i Skåne. Det var en fantastiskt fin erfarenhet, berättar Maria Ekstedt, som till vardags är präst i Burträsk-Lövångers pastorat och som tidigare har pilgrimsvandrat flera gånger i Skellefteområdet.
Syftet med vandringen är att ställa krav på beslutsfattarna att följa Parisavtalet, säkerställa klimaträttvisa och lyssna till den samlade vetenskapen. Många av pilgrimerna vandrar en viss delsträcka, men två personer ska gå hela vägen från Sverige till Skottland.
En av personerna som står bakom projektet är Ursvikenbon Nils Renström som sitter med i arbetsgruppen för pilgrimsarbete i Luleå stift.
– En pilgrimsvandring är både en yttre och inre vandring. Det yttre är förstås att man går, det inre är allt det som man som pilgrim är med om. Man vandrar med andra människor, delar tankar och lär känna varandra, resonerar han.
På fredagen befann sig pilgrimsvandrarna i Skåne. Färden går sedan via Danmark och Tyskland västerut mot Amsterdam och sjövägen över till Storbritannien. Under vandringens gång kommer pilgrimer från flera andra länder att ansluta.
– Fler och fler hör talas om vår vandring. Jag tror att många kommer vilja följa med och intressera sig för vårt budskap, säger Maria Ekstedt.