Hyrkostnaderna ökar samtidigt som antalet regionanställda sjuksköterskor på lasaretten minskar både i Skellefteå och Umeå. I Lycksele fattas barnmorskor. Men till skillnad från facket tror Olofsson inte att det handlar om en sjuksköterskeflykt.
– Problemet är inte att folk lämnar oss, utan att det inte finns det antal vi behöver för att klara verksamheten. Det finns uträkningar som säger att hälso- och sjukvården kommer att behöva 80 procent av arbetskraften, och detsamma gäller näringslivet. Det här är bara början på en kompetens- och befolkningsbrist vi måste lösa nationellt och Skellefteå är först ut.
Olofsson säger att det pågår ett ständigt arbete för att vara en attraktiv arbetsgivare.
– Nu har vi avsatt medel för dem som jobbar på obekväm arbetstid. Vi ska följa upp det och se vilka resultat det ger.
Han syftar på det nya lönetillägget för dem som arbetar dygnet runt där personalbristen är störst.
– Det är för att få fler vårdplatser. Vi förhandlar och fördelar inte. Politiken ska inte fastställa löner, det är vi överens med samtliga fack om. Det är ytterst parterna som förhandlar. Vi kan ge förutsättningar och det har vi gjort.
Han säger att regionens sjuksköterskor är högt prioriterade vad gäller lön.
– Förra året gav vi 47 miljoner extra till dem, så de har varit högt prioriterade sett till arbetsmarknaden i stort och det ska fortsätta. Lönetrappan är viktig men när förstalönen pressas upp blir lönetrappan mindre. Och nu har vi för första gången sedan 90-talet en hög inflation som drabbar hela arbetsmarknaden.
När det gäller fackets kritik av löneprocessen, säger Olofsson att cheferna har tydliga mandat.
– Men det finns fastslagna riktlinjer. Det gagnar ingen att lönekonkurrera inom regionen, så det är HR:s jobb att framföra vad vi som arbetsgivare totalt sett har.
Vad tycker er personal om att ni betalar dubbelt för hyrpersonal?
– Jag tror att det stora problemet är att hyrpersonalen inte är delaktig i det långsiktiga arbetet, och då blir det väldigt skevt på arbetsplatsen. Det blir en svår arbetsmiljö med olika villkor.
Vad kan ni göra åt det?
– Det viktiga är att regionen blir oberoende av hyrpersonal. Vi kan inte få bort hyrsystemet, men målet är att max två procent av lönekostnaderna ska gå till hyrpersonal.
Hyrkostnaderna för sjuksköterskor har ökat i hela landet efter pandemin och regionerna har enats om att jobba tillsammans för att få ner dem. Det senaste försöket till gemensam upphandling överklagades, men ett nytt kommer under våren 2023.
– Både hyrbranschen och kommunen spelar ut oss, därför behövs det hygienregler så att bolagen inte väntar in i det sista med att leverera för att pressa upp priserna. Visst kan vi säga nej till hyrpersonal men vi är skyldiga enligt lag att leverera vård. Det är därför den här marknaden finns. Det är en svår avvägning. Men att region Stockholm pausar inhyrningen av sjuksköterskor är jättebra, de har bättre förutsättningar än oss.
Olofsson tror inte att det är en lösning att öka den statliga styrningen av vården.
– Det blir inte fler sjuksköterskor av det. Det är redan statens ansvar att utbilda sjuksköterskor, så det går inte att lägga all skuld på regionerna. Att organisera bort ett grundläggande problem går inte, och jag är groteskt orolig att en statlig styrning skulle drabba Norrland.