Personlig assistent ströp och slog brukare

En blind och rullstolsburen man behövde hjälp att ta sig upp från toagolvet. Men i stället för hjälp misshandlades han av sin personliga assistent.

Mannen blev liggande på toagolvet innan han tog sig till sovrummet och larmade hemtjänsten.

Mannen blev liggande på toagolvet innan han tog sig till sovrummet och larmade hemtjänsten.

Foto: Från förundersökningen

Skellefteå2024-07-25 05:00

Händelsen inträffade i mannens hem i Skellefteå i slutet av maj. Mannen är förlamad från höften och nedåt, sitter i rullstol och är blind. Med anledning av det har han hjälp av personliga assistenter från morgon till kväll. Han har också tillgång till hemtjänsten via en larmfunktion.

Enligt domen, som nyligen föll vid Skellefteå tingsrätt, kom den personliga assistenten till jobbet efter att ha ”druckit alkohol tre dagar i sträck”. Assistenten, som är i 50-årsåldern och var anställd av ett privat omsorgsföretag, var också onykter när han påbörjade sin arbetsdag, enligt domen.

undefined
I lägenheten hittades alkohol, bland annat flera uppdruckna ölburkar.

Den utsatte mannen har berättat att han fick hjälp av sin assistent ”att med ett uppresningshjälpmedel ta sig upp från sittande till stående och in på toaletten”. Assistenten lämnade sedan badrummet och när mannen skulle sätta sig på toaletten missade han den och landade på golvet.

Han ska då ha ropat efter sin assistent som inte svarade. Och det kom ingen hjälp – i stället misshandlade assistenten honom. Mannen har själv berättat hur assistenten ströp honom två gånger och slog honom två gånger i ansiktet med öppen hand.

Mannen blev sedan liggande på toalettgolvet, innan han tog sig till sitt sovrum och tryckte på larmknappen till hemtjänsten.

När hemtjänstpersonalen kom till lägenheten låg mannen på golvet nedanför sin säng. Lägenheten var ”full av snus och ölburkar” och assistenten, som fortfarande fanns kvar i lägenheten, var kraftigt berusad.

Hemtjänstpersonalen ringde polisen och den personliga assistenten försvann från platsen – men senare, på kvällen, kom han tillbaka. Mannen låg och sov när assistenten tog sig in i lägenheten genom att bryta upp en nyckelbox, där lägenhetsnyckel fanns. I domen står det att assistenten ville ha sin mobiltelefon som han lämnat i bostaden, men fick då beskedet att den fanns hos polisen.

undefined
Assistenten bröt upp ett nyckelskåp för att ta sig in i lägenheten.

Två dagar efter händelserna greps den personliga assistenten av polis.

Assistenten nekar till brott och har i förhör gett en annan bild av vad som hänt. Han säger att han försökte hjälpa mannen upp från toagolvet, att han gjorde flera försök och att han då bland annat tog tag i mannens hals, för att försöka lyfta upp honom. Han hävdar också att han inte var onykter när han kom till jobbet, utan började dricka efter händelsen på toaletten. Dessutom, menar assistenten, saknade han uppsåt till att olovligen ta sig in i bostaden senare på kvällen.

Tingsrätten anser dock att den utsatte mannens version är den trovärdiga och att det borde stått fullständigt klart för assistenten att han inte fick ta sig in i lägenheten senare på kvällen. Dessutom talar övrig bevisning för att assistenten gjort sig skyldig till brott. Han döms därför till åtta månaders fängelse för grovt hemfridsbrott och misshandel. Han ska också betala drygt 39 000 kronor i skadestånd.

I domen står det att assistenten visat ”stor hänsynslöshet” vid misshandeln, eftersom den utsatte mannen haft svårt att försvara sig. I domen står det också att assistenten förlorat jobbet med anledning av händelserna.

Det konstateras även att assistenten behöver hjälp för sitt alkoholmissbruk.

Norran har sökt omsorgsföretaget där assistenten var anställd för en kommentar.                                               

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!