Rädsla efter hot och påtryckningar

Politiker och tjänstepersoner på myndigheter utsätts för påtryckningar för att agera enligt romska företrädares önskan. Några upplever det som hot och trakasserier. "Jag är lite rädd. Det är inte helt ofarligt", berättar en person på en myndighet.

En myndighet har fått påtryckningsmejl av det här slaget. Personen på bilden har inte med saken att göra.

En myndighet har fått påtryckningsmejl av det här slaget. Personen på bilden har inte med saken att göra.

Foto: Gorm Kallestad

Skellefteå2024-02-26 18:01

När Norran kontaktar personer som jobbar inom myndigheter framträder ett mönster. Flera personer vi kommit i kontakt med upplever att de utsätts för påverkan av representanter för de finsk-romska föreningar – flera nämner Allan Schwartz – men också att de får märkliga mejl. De utsatta vill vara anonyma. Några av rädsla.

Ett par av dem upplever att indirekta hot har uttalats, men är rädda för att polisanmäla i fall det skulle förvärra saken.

– Det finns personer på myndigheter som valt att sluta sina jobb på grund av dessa påtryckningar, berättar av två personerna.

– Jag är inte rädd direkt, men jag har hört om andra som drabbats av otrevligare bemötande. En tjänsteperson jag pratat med berättade spontant att det var svårjobbat eftersom det hela tiden var påtryckningar, säger en annan.

Två personer vittnar om att mejl skickats till chefer där det uttryckts att personer inte bör få fortsätta handläggningen på grund av missnöje hos den romska gruppen.

En tredje berättar att hen i samband med ett ärende fick flera mejl skickade till sig.

– Det första var från en kvinna. Jag hade aldrig hört namnet. Det var väldigt upprört. Det uttrycktes att jag hade gjort ett stort tjänstefel. Att jag kränkte och diskriminerade. De hotade med att vi skulle få svara inför massmedia.

Senare fick hen veta att fler personer i organisationen fått liknande mejl.

– Vi har kontakt med andra minoriteter men detta sticker ut.

Myndigheten har efter detta ändrat sina rutiner gällande kontakter med organisationerna.

– Man vet ju inte vad det här kan leda till. Man blir orolig.

I ett mejl till en myndighet, som Norran tagit del av, skriver avsändaren, som säger sig representera en romsk organisation, att de är missnöjda med en sak, att de ska dra ihop en demonstration utanför myndigheten och ta dit media för att påverka. Dessutom borde de göra sig av med en handläggare, som avsändaren anser har en negativ personlig agenda mot romerna. Men hotet visade sig vara tomt, det blev aldrig någon demonstration.

Även Skellefteås politiker har fått mejl efter att kommunen själva sökt pengar hos länsstyrelsen för romsk inkludering. Det var efter samråd med Allan Schwartz, som är en talesperson för romer, samt revisorn Maggie Zingmark och ett par andra romska personer.

Två långa mejl med klagomål skickades efter det till kommunen. De undertecknas med två kvinnonamn och enligt mejladressen skulle de representera Romskt rättighetscenter samt Roma Center alternativt Roma Institutet. Kvinnorna ville ha dialog och inkludering samt att ett kulturcentrum i Skellefteå blir av, men klagade på att kommunen tog beslut över deras huvud.

I mejlkonversationer mellan tjänstemän och politiker framgår att politikerna anar att de blir manipulerade. Men de planerar trots allt att ha dialog med kvinnorna.

”Jag börjar bli redigt less. Det kanske är dags att tala klarspråk med vederbörande? Kanske dags att visa att rättshaveristmodellen inte funkar. Jag har gärna en dialog med romerna kring detta men då måste det vara utan förbehåll och villkor från deras sida. Tycker också att det är magstarkt att döma ut alla planer innan de ens är presenterade när deras egna idéer (som provats tidigare) gett 0 resultat!”, skriver Daniel Ådin (S).

Agneta Hansson (V) svarar:

”Instämmer helt, Daniel. Det kommer bara att bli värre om vi fortsätter att ”gå på” deras spel.”

De bjuder in kvinnorna till dialog, men enligt uppgifter till Norran dyker de inte upp.

En person på en annan myndighet vittnar om att ha råkat ut för samma sak.

undefined
Säkerhetschef Patrik Moberg, vid Skellefteå kommun, känner att personer inom kommunen känner oro. "Vi har en generellt hög nivå med ordningsvakter och dialog med polisen", säger han.

Vem som ligger bakom påtryckningarna är ibland oklart. Personer inom myndigheter tvivlar på att mejlen kommer från riktiga organisationer.

– Vi har inte hört talas om dessa organisationer, säger en person.

– Mejl är undertecknade av personer som inte kan kontaktas direkt utan genom en representant som är känd för myndigheterna, säger en annan.

Allan Schwartz ska ha "förmedlat" kontakt mellan romska och resandes organisationer och en tjänsteperson.

– Organisationer som inte ens resandeaktivisterna själva känner till, säger tjänstepersonen.

En tredje berättar att personer fått direkta och indirekta hot från organisationer via mejl eller fått dem förmedlade från dem via Allan Schwartz.

Vill inte svara

Sist vi ringde Allan Schwartz för en intervju lade han på luren efter några frågor. Norran ringer åter upp det nummer Allan Schwartz uppgett i mejl till kommunen för att ställa frågor om de påståenden som riktas mot honom. Frågor har även skickats till hans mejladress. Men nu svarar en kvinna. Hon uppger att det inte alls är Allans telefonnummer. Han bara lånar mobilen när han är på besök. Nu har hon inte sett till honom på länge, trots att vi nyligen intervjuade honom. Vi får därför inga fler kommentarer från Allan Schwartz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!