Räddningstjänsten räknas till den samhällsviktiga verksamhet som måste fungera även om stora delar av det övriga samhället skulle behövas stängas ner på grund av coronapandemin.
Och den måste fungera även om den egna personalen skulle insjukna.
– Med en jämn smittfördelning har vi möjlighet att växla in folk från deltidskårerna, så vi har förhållandevis god personaltillgång inom organisationen. Om det inte blir likriktat, blir det smitta på ett ställe så är det kanske större risk att fler på samma ställe blir sjuka, då har vi nyckelfunktioner som kommer vara känsliga, säger Mattias Hagelin.
Förutom att se över personaltillgången har räddningstjänsten också inventerat den skyddsutrustning som kan tänkas behövas.
– Vi följer de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och regionen. Hjärt-lungräddningsrådet har också kommit med rekommendationer för HLR som vi följer. Vi förbereder också för vidare interna skyddsåtgärder. Vi kan inte skicka hem alla för distansarbete, men där det är möjligt kanske vi vidtar åtgärder.
Mattias Hagelin säger att räddningstjänsten redan i nuläget har ett väldigt bra skydd vid bränder, men att det vid vissa andra insatser – till exempel där räddningstjänsten är först på plats i väntan på en ambulans – kan krävas skyddsåtgärder som inte behövs i vanliga fall.
– Det är vid IVA-larm där vi kanske blir tvungna att ha ett skydd i steget efter. Om vi nu åker ut till någon som har smitta, hur sanerar vi oss efter en sådan händelse? Det är sådant vi försöker titta på.
Har ni fått några andra uppdrag från myndigheter, utöver det ni brukar arbeta med?
– Vi har gjort en inventering av vilka kompetenser som finns inom kommunen om det skulle vara aktuellt att det behövs i någon annan förvaltning, men vi har inte fått några andra hintar från staten eller regionen, säger Mattias Hagelin och fortsätter.
– Vi försöker förbereda oss. Vi jobbar ju på ett likvärdigt sätt på alla räddningstjänster, så vi kan ta hjälp av kårer i andra delar av landet.